Pozdravljajući okupljene, predsjednik Udruge Pasionska baština mr. Jozo Čikeš istaknuo je kako je uporišna točka Pasionske baštine kroz svih ovih 26 godina bilo geslo „Muka kao nepresušno nadahnuće kulture”.

Muka, trud, napor jest stanje, konstanta svakog ljudskog življenja. Ono nije stanje savršenstva već ontološka, antropološka, kozmička realnost s kojom se susreće svaki pojedinac i rješava ga svatko na svoj način. Kršćanstvo rješenje nalazi u Isusu Kristu, žrtvovanom Sinu Božjem koji u svom otkupiteljskom činu smrti i uskrsnuća svakom ljudskom traganju daje pečat pobjede, koja je ugaoni kamen u gradnji zgrade europske, odnosno hrvatske kulture čija gradnja traje baš zato što je Muka i Uskrsnuće nepresušna energija, nadahnuće i izvor. Stoga Pasionska baština smatra svojom nacionalnom i kršćanskom obvezom kroz ove Svečanosti njegovati već poznato, svojim bienalnim međunarodnim simpozijima otkrivati zaboravljeno i nepoznato, a svojim trienalnim natječajima iz glazbe, likovnosti i književnosti poticati novo pasionsko stvaralaštvo, rekao je mr. Čikeš te izrazio nadu da će ta nastojanja biti prepoznata i u programima ovogodišnjih Svečanosti.

Ravnateljica Muzeja Mimara mr. Lada Ratković Bukovčan rekla je da je posebice raduje da se ove godina kada Muzej Mimara proslavlja 30. obljetnicu djelovanja Svečanosti otvaraju izložbom s djelima iz pasionskog fundusa Muzeja. „Izložba je plod suradnje s Udrugom koja nam je tijekom 26 godina djelovanja podarila prave niske biserja pučkih pobožnosti, književnosti, glazbe. Prepoznavši u njenom djelovanju istinsku predanost bezvremenskim vrijednostima ljudske kreativnosti ponesene vječnom spoznajom Kristove patnje, muke i oprosta, Muzej je uvijek iznova otvarao svoja vrata bogatom programu dana Pasionske baštine”, rekla je Ratković Bukovčan. Osvrćući se na samu izložbu, istaknula je kako je riječ o 36 odabranih djela koja svjedoče „svu snagu istinske vjere, te tvore još jednu u nizu izložbi isklične kakvoće koja je obilježila suradnju Muzeja i Udruge Pasionska baština”.

Izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministrica kulture dr. Nina Koržinek Obuljen čestitala je organizatorima na priređivanju manifestacije te zahvalila svima koji su dali doprinos programu. Istaknula je kako su „doživljaji o temi muke i stradanja čije je sadržajno bogatstvo osobito prisutno u pučkom pasijskom repertoaru, ishodište nastanku brojnih književnih, pjesničkih, glazbenih i likovnih ostvarenja o čemu svjedoči 26 godina ove manifestacije”.

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin, prof. rekla je kako izložba „Iz pasionskog fundusa Muzeja Mimara” kojom se otvaranju korizmene svečanosti Pasionske batine ujedno obilježava trideset obljetnicu Mimarine smrti. Stoga je zahvalila udruzi Pasionska baština i njezinom predsjedniku mr. Čikešu na ovom izložbenom poticaju „koji upućuje na neiscrpne tematske mogućnosti prikazivanja obimne Mimarine kolekcije, skriveno blago koje se na taj način može postupno otkrivati javnosti”. Osvrćući se na različite prikaze raspetoga Krista, Kusin je rekla „možda je to poticaj da se i mi ponovno preispitamo o tom odnosu nas samih prema Kristu, da relativiziramo naše patnje u odnosu na Njegove, i da možda shvatimo da je to ipak put do obećanog izbavljenja koje nam je naviješteno Kristovim uskrsnućem”.

U ovoj prigodi Vesna Kusin uručila je nagrade profesorima s Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu Franu Đuroviću za djelo „Stala plačuć tužna mati” i Zoranu Novačiću za djelo „Stigme sv. Franje Asiškoga”. Uručila je i godišnju nagradu „Ljubo Stipišić Delmata” prof. dr. Stjepanu Pepeljnjaku za naročit doprinos svojim cjelokupnim istraživačkim, pisanim, skladateljskim, pedagoškim i organizacijskim djelovanjem u afirmaciji i njegovanju pasionskih sadržaja.

Posebnost svečanosti otvorenja ovogodišnje manifestacije bio je glazbeni program „Romanse i pjesme svjetske duhovne glazbe”. Nastupio je solist Marinskog teatra Alexei Tanovitski, bas u pratnji Ivane Marije Tanovitski, violina i Elizabete Adžage, klavir. Po završetku programa u kraćoj izjavi za Informativnu katoličku agenciju Alexei Tanovitski izrazio je radost zbog poziva i ponovnog dolaska u Zagreb. Istaknuo je kako je sakralna glazba nešto što nije proračunato poput matematike, već proizlazi iz srca i povezuje ljude bez obzira na nacionalnost.

[scribd id=343782509 key=key-OixPBpwDzEBG5QfVWYRR mode=scroll]
IKA | Bitno.net