ikone

Tečaj ikonopisanja pod nazivom “Isus Krist – istinska Božja ikona” svečano je zatvoren 12. travnja u katedrali sv. Dujma blagoslovom novih ikona i euharistijskim slavljem kojeg je predslavio mr. sc. don Jenko Bulić, ravnatelj Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu te profesor na KBF-u u Splitu.

Tečaj se održao od 5. do 12. travnja u sklopu međunarodne manifestacije Dana kršćanske kulture u prostorima dominikanskog samostana u Splitu u organizaciji nakladne kuće Verbum, Studentskog katoličkog centra Split (SKAC_St) te likovne galerije “Vinko Draganja OP”. Tečaj je pohađalo dvadeset ikonopisaca iz Šibenika, Hvara, Solina, Splita i okolice, a voditelj tečaja bio je Josip Ružić iz Zaprešića, a tečaju je nazočio i Željko Lemo iz Splita, bivši član zajednice Cenacolo u Saluzzu gdje se usavršio u tehnici ikonopisanja te je svojim volonterskim angažmanom dao značajan doprinos tečaju.

Euharistija je izvor i uvir cjelokupnog kršćanskog života, a ikonopisanje spada na bit Crkve i kršćanskog života, kazao je don Jenko Bulić u svojoj homiliji naglašavajući da je liturgija prostor u kojem ikona nalazi svoje mjesto i posvećenje. Nakon službe riječi uslijedio je svečani blagoslov ikona Kristova lika Pantokratora, Dobrog pastira, Umrlog Krista, Milosrdnog Krista, zatim ikone sv. Obitelji te ikona Bogorodice.

Euharistijskom su slavlju nazočili ikonopisci, njihove obitelji, prijatelji te mnogi zainteresirani koji su htjeli razgledati nove ikone te susresti se s ikonopiscima.
Blagoslovljene nove ikone polaznici su ponijeli svojim kućama gdje će biti ne samo podsjetnik na iskustvo ikonopisanja nego i važno mjesto molitve i blagoslova.
Za vrijeme misnoga slavlja pjevali su mladi iz župnoga zbora Gospe u Siti iz Strožanca pod vodstvom voditeljice Gentijane Qivlaku.