Adventsko vrijeme u koje smo upravo stupili posebno je vrijeme u godini, doba iščekivanja i priprave za blagdan Božića. Rođenje Kristovo treba se dogoditi prije svega u našim srcima. Stoga nutarnja, duhovna priprava ima poseban značaj, a u tu svrhu dobro nam može poslužiti i prikladno duhovno štivo.

Ovdje izdvajamo dva naslova pogodna za čitanje i meditaciju, a namijenjena upravo vremenu Adventa. Ako se budemo dnevno družili s nekom od ovih knjiga sigurno ćemo dublje doživjeti otajstvo Božića.

Prva knjiga koju vam preporučamo upravo je objavljena u izdanju nakladne kuće Teovizija. Radi se o vrlo jednostavnim i vrlo dubokim meditacijama kardinala Špidlika  za svaki dan u došašću (nisu uključene nedjelje) koje su potpora, vodič koji će nam pomoći ući u dijalog s Bogom. Knjižica poziva na meditaciju liturgijskih čitanja, a meditacije u njoj sadržane ukorijenjene su u najstarijoj crkvenoj tradiciji, u spisima Otaca prvih stoljeća. Ukratko, radi se o vodiču da bismo ušli u dijalog s riječi Božjom i svjetlom evanđelja svakoga dana obasjali vlastiti život. Više o knjizi možete saznati ovdje.

Druga knjiga koju vam želimo preporučiti objavljena u izdanju Verbuma. Radi se o zbirci meditacija za Došašće i Božićno vrijeme do bogojavljenja.  Knjiga polazi od toga da molitva, tj razgovor s Bogom nije rezervirana samo za neke određene ljude. Od svih Bog očekuje ljubav. Od poduzetnika do liječnika, od tajnice, prodavača, službenika, svećenika, profesora, domaćice, studenta: svi su pozvani da se ponašaju kao sinovi Božji i da mu se obrate kao Ocu, svaki dan, da mu povjere najintimnije osjećaje i da od Njega prime prikladan odgovor.

Francisco Fernández – Carvajal u knjizi Razgovarati s Bogom priredio je izvanrednu pomoć za osobnu molitvu: zbirku meditacija koje polaze od dnevne mise po uzoru na Stari i Novi Zavjet, sabirući kršćansku tradiciju, od crkvenih otaca do najboljih autora duhovnosti, kako bi dotakao mnoge teme o kojima kršćanin ima potrebu raspravljati u povjerljivosti sa svojim Ocem-Bogom. Više o knjizi možete saznati ovdje.

Bitno.net