Vinkovci

Geofizičkim istraživanjima nedavno su precizno locirani ostaci ranokršćanskog kompleksa iz 4. ili 5. stoljeća, zidova velike crkve s popratnim objektima i osmerokutne krstionice te brojnih grobnica na lokalitetu Kamenica kod Vinkovaca. Protežu se na oko 15 tisuća četvornih metara, a crkva, krstionica i dvorište na više od četiri tisuće četvornih metara. Ostaci se nalaze od 0,5 do 2,5 metara ispod površine tla.

Voditelj istraživanja Hrvoje Vulić podsjetio je da je taj arheološki lokalitet spominjao još slavni vinkovački arheolog Josip Brunšmid (1858.-1929.), jer su na njemu pronalažene velike količine kamena i cigle. “Pretpostavljalo se da bi kompleks mogao biti povezan s Polionom, jednim od dvojice kršćanskih mučenika koji je, prema zapisima, bio spaljen na lomači kod Vinkovaca, no istraživanja su provedena tek krajem ’60-ih godina i prošla su nezapaženo. Rat ’90-ih konzervirao je lokalitet jer je tamo bila linija razgraničenja, a područje je do prije tri godine bilo minirano”, ukazao je Vulić.

Istaknuo je da je za neke od mramora utvrđeno da pripadaju mediteranskom i bliskoistočnom krugu, a ne, uobičajeno za to područje, alpskom. “To pokazuje da je kompleks mogla izgraditi i ukrasiti samo osoba na vrlo visokom položaju, a pretpostavlja se da je to bio Valentinian I., rimski car rođen u Cibalama”, rekao je Vulić. Dodao je da će istraživanje biti dugotrajno i skupo, da je vrijednost objekata golema i da, iako je crkva opljačkana, s onime što je ostalo, može se rekonstruirati priča. Krajnji cilj je rekonstrukcija objekta ili konzervacija nalaza.

Pomoćnik ministrice kulture Zlatko Uzelac ocijenio je da je to još senzacionalnije otkriće od vinkovačkog antičkog srebra i najavio da će, uz Salonu, taj projekt biti predložen za 1700. obljetnicu edikta o toleranciji, Milanskog edikta, koja se obilježava iduće godine.

Foto: vinkovci.com.hr

Laudato.hr