U New Yorku će svečano biti obilježen 70. jubilej najstarije feste sv. Vlaha u SAD-u koju punih sedam desetljeća uspješno organizira članstvo Cluba Dubrovnik.

Vlaho

Priređivanje feste u iseljeništvu, uz njegovanje vjerske tradicije i nostalgičnih osjećaja, odavna je poprimilo karakter atraktivne manifestacije vjerskog i kulturnog turizma u prestižnoj američkoj metropoli, čiji su vidljivi rezultati u dodiru dviju kultura, američke i mediteranske. Uz brojna dobročinstva američkih Dubrovčana starome kraju, svjedoci smo zadnjih desetljeća uspostavljanju mostova prijateljstva i suradnje između SAD-a i Hrvatske, javlja clubdubrovnik.com.

Festa sv. Vlaha u New Yorku afirmirana je duhovna i kulturna te humanitarna manifestacija u organizaciji Cluba Dubrovnik – čiji su članovi Dubrovčani raznih generacija koji već godinama žive u SAD-u. Njujorški iseljenici Dubrovačkoga primorja, uz slavu zaštitnika svoga grada, proteklih su desetljeća pružali ogromnu materijalnu i humanitarnu pomoć starome zavičaju, osobito tijekom Domovinskoga rata. Plodotvorne humanitarne akcije nastavljene su i u mirnodopsko vrijeme poput prošlogodišnje izdašne donacije Dječjem domu Maslina, Domu za starije i nemoćne Domus Christi te Domu umirovljenika Dubrovnik.

Uz svoje festanjule, dizanje barjaka, himnu svetog Vlaha, svečanu misu i druženje s dragim prijateljima i gostima, Dubrovčani u New Yorku izdaju i svoj redoviti godišnjak koji također slavi sedamdeseti rođendan. Club Dubrovnik Inc. (NY) organizira Festu sv. Vlaha u New Yorku 3. ožujka 2012. s početkom u 18.30 u prostorima Harvard Cluba u New Yorku.

HRsvijet.net