Knjiga

Foto: IKA
Knjiga dr. Stipana Trogrlića “Mons. Božo Milanović, istarski svećenik (1890. – 1980.); crkveno-vjersko i javno-političko djelovanje” predstavljena je 27. veljače u Državnom arhivu u Rijeci. Objavljena prošle godine u izdanju Kršćanske sadašnjosti i Državnog arhiva u Pazinu, ta je knjiga prvo sustavno djelo o tom velikom istarskom svećeniku. O knjizi i o legendarnom svećeniku Boži Milanoviću govorili su istarski svećenik i profesor dr. Josip Grbac, ravnatelj Državnog arhiva u Rijeci Goran Crnković te don Anton Šuljić ispred Kršćanske sadašnjosti. Posebno je zanimljivo njegovo djelovanje u tijeku II. svjetskog rata te njegove zasluge za oslobođenje Istre od fašističke i nacističke okupacije i pripojenje matici Hrvatskoj.

“Iz knjige izvire Milanović kao čovjek Crkve. Do savršenstva je doveo balans političkog angažmana svećenika. On daje primjer i odgovor na vječno pitanje za svećenike, kako politički djelovati, a ne kompromitirati sebe i Crkvu. I danas od njega svećenici i vjernici mogu puno naučiti”, rekao je dr. Grbac, ističući kako je Milanović ostavio dubok trag, ne samo u povijesnim događajima za Istru, nego i na ljude koji su od njega učili.

Goran Crnković istaknuo je kako je mons. Milanović izvrsno čitao znakove vremena i znao se prilagoditi prilikama ne kompromitirajući temeljne vrijednosti. “A među tim vrijednostima bilo je domoljublje i hrvatski identitet Istre. Prigovarali su mu i komunisti i Crkva. Prvima je smetalo što je on ipak svećenik i čovjek Crkve, a drugima što surađuje s partizanima komunistima. Tada je rekao poznatu rečenicu: Režimi se mijenjaju, ali narod ostaje.”

U doba talijanske fašističke uprave u Istri mons. Milanović bio je jedan od rijetkih koji su političkim djelovanjem promicali prava hrvatskog, ali i slovenskog stanovništva. Najpoznatiju ulogu imao je kao jedan od predstavnika Istre na Mirovnoj konferenciji u Parizu na kojoj se godine 1946. odlučivalo o sudbini Istre. Podaci koje je prikupio zajedno s drugim hrvatskim svećenicima bili su jedan od glavnih argumenata zašto je Istra pripala Hrvatskoj koja se nalazila u sastavu Jugoslavije.(ika/bitno.net)