Riječ je o sada već tradicionalnoj manifestaciji odnosno festivalu cvijeća pod imenom “Infiorata” koji je ove godine okupio oko tisuću florista iz različitih dijelova svijeta

sveci od cvijeća infioarata

Na blagdan svetih Petra i Pavla, Trg svetoga Petra i Via della Conciliazione u Vatikanu posljednjih se osam godina pretvaraju u veličanstvenu “živu galeriju” slika od cvijeća.

Riječ je o sada već tradicionalnoj manifestaciji odnosno festivalu cvijeća pod imenom “Infiorata” koji je ove godine okupio oko tisuću florista iz različitih dijelova svijeta, a koji su svojim cvjetnim remek-djelima prekrili gotovo 700 četvornih metara.

Živi mozaici svetaca, blaženika, ali i sadašnjeg Pape načinjeni od cvijeća, povrća i pijeska prošlih su dana privukli brojne posjetitelje, a brojni hodočasnici koji su sudjelovali na svetoj misi i Angelusu imali su prigodu uživati i u ovoj doista veličanstvenoj izložbi.

Prva “Infiorata” dogodila se na Petrovo 1625. godine u vrijeme pape Urbana VIII., kada je vatikanski cvjećar Benedetto Drei zajedno sa svojim sinom Petrom pred stubištem vatikanske bazilike izložio slike načinjene od cvijeća. Zahvaljujući glasovitom umjetniku Gian Lorenzu Berniniju, ovaj se običaj proširio i u okolicu Rima, točnije u Castelli Romani, te Genazzano i Genzano u kojemu se od 1778. godine običaj prekrivanja ulica cvjetnim mozaicima vezao uz svetkovinu Tijelova.

U današnje vrijeme brojni talijanski gradovi organiziraju svoje festivale cvijeće koji privlače brojne turiste.

Pogledajte fotogaleriju!