Neprocjenjivo umjetničko blago drevne bazilike Kristova rođenja u Betlehemu uskoro će zasjati novim sjajem.

restauracija bazilike rođenja isusova

Foto: Piacenti

Zahvaljujući talijanskim stručnjacima iz restauratorske tvrtke Piacenti, veličanstveni mozaici betlehemske bazilike kojima je crkva urešena u 12. stoljeću, do 2019. godine trebali bi biti u potpunosti obnovljeni. Više od 170 restauratora u protekle tri godine očistilo je i obnovilo više od milijun obojenih kamenčića oštećenih zubom vremena.

– Ovaj je posao omogućila suradnja različitih tvrtki, ali i ljudi različitih kultura, nacija i vjera – kazao je voditelj projekta obnove Gianmarco Piacenti.

Bazilika je godinama bila izložena prodorima vlage i propadanju, a 2012. godine na palestinski je prijedlog proglašena svjetskom baštinom UNESCO-a čime je omogućena hitna restauracija. Tijekom stoljeća bazilika je “preživjela” i petnaest potresa, te brojne ratove.

– Ovo je mjesto na kojemu je Bog došao na zemlju, rodio se u špilji koja se doista nalazi ispod crkve. Mjesto je bilo čašćeno od početka, stoga je vrijedno i u povijesnom i arheološkom smislu – rekao je Piacenti.

Voditelj projekta izvijestio je i kako je do sada dovršeno otprilike dvije trećine posla, te kako u iduće dvije godine planiraju obnovu 50 stupova, podnog mozaika, te postavljanje rasvjete i sustava za zaštitu od požara.

Projekt obnove čija vrijednost iznosi gotovo 15 milijuna američkih dolara realiziran je u suradnji s palestinskom vladom i financijskom podrškom Francuske, Njemačke, Italije, Turske, Maroka i Vatikana.

Povijest Bazilike

Od samoga početka, kršćani su bili svjesni važnosti Betlehema u kojemu se prema Evanđeljima po Mateju i Luki rodio Spasitelj. Tako već sveti Justin na polovici drugog stoljeća govori o živom sjećanju stanovnika Betlehema na štalicu Isusova rođenja. Kršćansko sjećanje na mjesto Isusova rođenja nije uspio ugasiti ni progon u vrijeme cara Hadrijana, kada su na najsvetijim kršćanskim mjestima izgrađeni poganski hramovi. Slijedeći neprekinutu kršćansku tradiciju, car Konstantin je, na poticaj svoje majke sv. Jelene, dao izgraditi velebnu baziliku koja je nažalost stradala u različitim pobunama. U 6. stoljeću baziliku je ponovno izgradio car Justinijan, a u tom je obliku, uz manja oštećenja i preinake, sačuvana do danas.

U Konstantinovoj crkvi pod je bio prekriven mozaicima koji se mogu vidjeti i danas. Unutrašnji prostor podijeljen je kolonadom od 12 stupova u četiri reda, izrađenih od crvenkastog betlehemskog kamena. Mozaici koji se nalaze iznad stupova djela su majstora iz vremena križara, a podijeljeni su u tri skupine. Najniže je prikazana Isusova genealogija, u sredini su opće i lokalne sinode, a iznad njih procesija anđela.

Bazilika je povjerena zajedničkoj brizi Grčke pravoslavne Crkve, Katoličke Crkve i Armenske Crkve.

Pogledajte fotogaleriju!

Foto: Piacenti

Miodrag Vojvodić | Bitno.net