Premda je crkva stoljećima zanemarivana, prilikom restauracije otkrivena su velika blaga, od čega mnogi mozaici koji su bili skriveni iza debelog sloja prašine, pa čak i prebojeni.

DSC_0690, Restauracija Bazilike Isusova rođenja, mozaici

Foto: www.en.lpj.org

Prije dvije godine započeli su veliki radovi na jednoj od najstarijih bazilika na svijetu, bazilici Isusova rođenja u Betlehemu, koja je prema tradiciji izgrađena iznad špilje u kojoj se rodio Isus.

Projekt predstavlja najveći građevinski zahvat na spomenutoj crkvi u posljednjih 600 godina, a financira se iz budžeta palestinske vlade i stranih donacija. Unatoč činjenici kako su većina Palestinaca muslimani, premda ima i kršćana koji potječu iz Kristovih dana, stanovništvo te zemlje baziliku smatra svojim nacionalnim blagom.

Premda je crkva stoljećima zanemarivana, prilikom restauracije otkrivena su velika blaga, od čega mnogi mozaici koji su bili skriveni iza debelog sloja prašine, pa čak i prebojani.

Unatoč naporima restauratora i uspješnim rezultatima zasnovanim na njihovom predanom radu, neki mozaici ipak su bili iznimno oštećeni ili potpuno uništeni. Tako je mozaik na južnom poprečnom brodu crkve, koji prikazuje preobraženje Isusovo, oštećen te se danas može vidjeti samo sv. Jakov kako kleči te stopala Mojsija koji se zajedno sa sv. Ilijom ukazao Isusu na gori Tabor.

Obnovljen je i natpis koji otkriva ime jednog od majstora koji su napravili spomenute mozaike. Tako se spominje određeni monah Efram, “slikar povijesti i majstor izrade mozaika”, koji je radove dovršio “tijekom vladavine velikog cara Manuela Porfirogeneta Comnenusa, i u danima Amaurija, kralja Jeruzalema, i u vremenu biskupa Betlehema, Raoula, u godini 1169…”.

Bazilika Isusova rođenja izgrađena je 339. godine pod patronatom cara Konstantina i njegove majke Helene, a nakon što je uništena u Samaritanskoj pobuni ponovno ju je izgradio car Justinijan 565. godine. Također se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

Sve fotografije iz bazilike možete pogledati na web stranicama Latinskog jeruzalemskog patrijarhata, OVDJE i OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net