BOŽJI ARHITEKT

FOTO Tko je bio Antonio Gaudi – arhitekt sakralnog remek-djela ‘Sagrada Familia’

Za Gaudíja posao i vjera nikad nisu bile odvojene stvari. Gaudí je bio čovjek koji se molio s Crkvom svoga vremena i njezine riječi tvore dio njegova rada.

Muškarac koji je išao na ispovijed nosio je poderanu odjeću i izgledao je siromašno. Vjerojatno je bio beskućnik. Možda su ga zato ljudi ignorirali kada ga je udario tramvaj, bacivši ga na ulicu. Naposljetku je odveden u bolnicu, ali ondje nisu imali sredstava da beskućniku pruže najbolju moguću njegu. Kada je poznati arhitekt konačno prepoznat, već je bio u stanju u kojem oporavak više nije bio moguć. Antoni Gaudí, poznat po imenu ali ne i licu, umro je 10. lipnja 1926.

Na neki način, njegova je samotna smrt bila prikladan kraj života. Gaudí se nikad nije ženio i u posljednjih pet godina njegova života svi su njegovi bliski prijatelji i obitelj, čak i oni puno mlađi od njega, bili mrtvi. To ga je potaklo da se približi onom društvu koje mu je ostalo: svojoj umjetnosti i svojemu Bogu. Gaudí je svoje posljednje godine posvetio svom finalnom projektu, crkvi Sagrada Famíliji (Sveta obitelj) u Barceloni – toliko je bio zauzet projektom da se nekoliko mjeseci prije smrti preselio u dvorište crkve. Ondje je živio jednostavnim životom molitve, posta i rada na crkvi.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Za Gaudíja posao i vjera nikad nisu bile odvojene stvari. Često je pokazivao interes – i dizajnirao zgrade – za razne projekte od društvene važnosti, poput učionica koje je sagradio na gradilištu za djecu radnika koji su radili na Sagrada Famíliji. Nije oklijevao svoju vjeru eksplicitno izražavati. Križ prikazan na fotografiji nalazi se na krovu rezidencijalne zgrade u jednoj od najprometnijih ulica Barcelone, a planovi za jednu drugu kuću uključivali su veliki kip Gospe od krunice iznad ulice. (Na kraju, kip nije sagrađen zbog vala antiklerikalnog nasilja u Barceloni.)

Foto: Wikimedia.org

Pri kraju svog života, Gaudí je uspio u potpunosti sjediniti umjetnost i molitvu dokraja se posvetivši poslu dizajniranja i započinjanjem gradnje Sagrada Famílije. Crkva je nevjerojatan izraz odvažne vjere čovjeka koji voli Boga. Iako je očito inspirirana gotičkim katedralama koje postoje diljem Europe, Sagrada Família je izričito drugačija na istovremeno moderan i bezvremen način, odražavajući život Crkve. Velika brončana vrata na ulazu imaju riječi Očenaša ugravirane na 50-ak jezika, uključujući latinski, novozavjetni grčki, lokalni katalanski, ali također arapski i kečuanski. Prave riječi slavljenja, poput „Sanctus, Sanctus, Sanctus“, obavijaju tornjeve, nadopunjavajući tradicionalnije vizualne prizore koji ukrašavaju eksterijer crkve. Gaudí je bio čovjek koji se molio s Crkvom svoga vremena i njezine riječi tvore dio njegova rada.

On je također bio čovjek koji je volio prirodu, i nije teško za povjerovati da je sred Božjih stvorenja pronalazio zajedništvo s Njim. Golemi stupovi isklesani kao drveće podupiru krov sa svojim ispruženim granama. Pravi zoološki vrt prisustvuje Kristovu rođenju, od plemenitih kornjača koje drže stupove do kokoši, puževa i kameleona raštrkanih po fasadi.

Sam plan konstrukcije otkriva čovjeka koji se odmarao u rukama Majke Crkve. Gaudí je znao da će taj projekt biti djelo mnogih generacija pa je za pojedine dijelove strukture ostavio samo smjernice kako bi kasnije generacije mogle crkvu doista zvati svojom. Posao se nastavlja i dan-danas, a trenutno je plan da se crkva dovrši do 100. obljetnice Gaudíjeve smrti.

Božji je arhitekt živio sam kao pustinjak usred vreve gradilišta; u zgradi, ali okružen prirodom, u velikoj crkvi ali i u malim kapelama koje je često posjećivao radi ispovijedi i klanjanja. Božja providnost je sve te različitosti ujedinila u životu jednog čovjeka. Gaudíjeva je svetost bila prepoznata i tijekom njegova života pa je i proglašen slugom Božjim te se nalazi na putu kanonizacije.

U životu Antonija Gaudíja vidimo nešto od one neobuzdane različitosti s kojom Bog konstruira živote svojih svetaca – a nadamo se, i naše živote. Isus nam je rekao da za nas priprema mnoge stanove u raju. Njih se često interpretira kao mnoge svete pozive vjernih, jedinstvene za svakog kršćanina. Molimo se da Božji arhitekt posreduje za nas i u ovom trenutku, pomažući u gradnji tih stanova za nas.

[VIDEO] Pogledajte kako će izgledati najviša crkva na svijetu – Gaudijeva ‘Sagrada Familia’ 2026. godine

o. Anthony Vanberkum, OP | Catholicexchange.com

Prijevod: Dubravka Sertić | Bitno.net


Podrži naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Saznaj više na ovom linku!

Objavljeno: 9. rujna 2017.

Možda vam se svidi