Nakladna kuća Verbum upravo je objavila vrlo aktualnu knjigu pod naslovom Demon u demokraciji, poljskog autora Ryszard Legutka koji se na temelju kršćanskog svjetonazora bavi društvenom i političkom situacijom u Europi. Povijesno gledano, liberalna je demokracija nastala u okrilju kršćanske Europe i svoje temeljne pretpostavke o pravednosti, ljudskomu dostojanstvu, ravnopravnosti pred zakonom, solidarnosti i građanskoj slobodi duguje upravo kršćanstvu. To je neupitna činjenica bez obzira na današnje rasprave o položaju kršćanstva u modernoj Europi. Kako se onda dogodilo da je došlo do iskrivljavanja kršćanske ideje društva i da mnogi liberali ne žele priznati nezamjenjivu povijesnu ulogu koju je kršćanstvo odigralo kako bi danas moglo govoriti o ljudskim pravima i dostojanstvu svake osobe.

Kako to da su se bivši komunisti, za razliku od bivših disidenata i antikomunista, puno bolje i uspješnije prilagodili novim liberalno-demokratskim sustavima svugdje u Europi, pa tako i u Hrvatskoj? Kako to da su „djeca komunizma“ prilično utjecajna u politici, medijima, sveučilištima i kulturi?

Istaknuti poljski i europski filozof i političar Ryszard Legutko u svojoj knjizi Demon u demokraciji tvrdi da to nije samo zbog toga što su zahvaljujući privilegijama iz bivšega sustava imali više iskustva u državnoj upravi, lakšu dostupnost obrazovanja ili pak zbog toga što su preuzimajući državna poduzeća prilikom privatizacije došli u posjed sredstava koja su im omogućila bolji početni položaj za političke igre moći i utjecaja.

Radi se o nečemu puno dubljem, jednoj sasvim tajnovitoj prednosti, a to je činjenica da liberalna demokracija posljednjih desetljeća počinje sve više sličiti na totalitarizam te tako s komunizmom dijeli svojevrsnu ideološku sličnost pa se istomišljenici prepoznaju i podupiru.

Ova vrlo intrigantna knjiga, za koju je popratnu riječ uz hrvatsko izdanje napisao dr. sc. Stjepo Bartulica, a predgovor dr. sc. Nino Raspudić, pokazuje bit te sličnosti i toga prijetećeg totalitarizma te vrlo konkretno upućuje na njegova očitovanja koja počesto i ne opažamo jer je lišen izvanjske krutosti i brutalnosti. Ukazujući na opasnosti koje takav politički sustav sa sobom nosi Legutko istovremeno promišlja i o tome kako mu se oduprijeti te sačuvati ljudsku slobodu i dostojanstvo. Stoga bi ovu knjigu trebao pročitao svatko tko želi razumjeti europsku i hrvatsku stvarnost, jer kako je istaknuo Nino Raspudić „u zemlji poput Hrvatske, čije su elite savršen primjer neokrznuta kontinuiteta od komunizma do liberalno-demokratskih guvernera na daljinski upravljač briselske oligarhije, ova je knjiga posebno dragocjena i blagotvorna“.

Knjiga Demon u demokraciji u prijevodu Antonia Akmadže dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr, a o njoj možete saznati više na linku ovdje.

Bitno.net