Uz spomendan bl. Alojzija Stepinca, 10. veljače, čitav mjesec ostaje u posebnoj pobožnosti s kojom spominjemo bl. kardinala i zagrebačkoga nadbiskupa. „Ako postoji neka krivnja nadbiskupa Stepinca, onda je to samo jedna krivnja: bio je dosljedan svojoj vjerničkoj savjesti uvijek i do kraja; bio je vjeran svojoj savjesti pod svaku cijenu (…). Zato je bio protivnik svih ideologija, koje su nijekale Boga i besmrtno određenje čovjeka; bio je za čovjeka i protiv svakog nasilja; bio je protiv svega onoga što je za svu obaviještenu javnost u tom neizrecivo tragičnom povijesnom vremenu značilo ime Hitler ili Staljin. Milijuni obespravljenih ljudskih bića plaćali su glavom, jer se nisu svidjeli moćnima. Nadbiskup Stepinac je imao hrabrosti da ustaje baš u vrijeme tog događanja protiv ponižavanja ljudskih osoba“, kazao je o kardinalu Stepincu zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić 1977. godine. Upravo uz motiv hrabrosti Kršćanska sadašnjost u akciji Bl. Alojzije Stepinac – Kad hrabrost prevlada donosi niz djela koja na izravan ili neizravan način govore o kardinalu Stepincu, uz popust 20 % – 50 %, od 5. 2. do 18. 2. 2024. u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti.

Kako je poznato, nakon dolaska komunista na vlast, Alojzije Stepinac odbio je odvajanje Katoličke Crkve u Hrvatskoj od Vatikana. U montiranom sudskom postupku osuđen je na 16 godina zatvora i prisilnoga rada. Pet godina proveo je u zatvoru u Lepoglavi, a od kraja 1951. do svoje smrti 10. veljače 1960. godine bio je u kućnom pritvoru u Krašiću. Ovom prigodom Kršćanska sadašnjost izdvaja tri knjige koje približavaju lik i djelo kardinala Stepinca:

Blaženi Alojzije Stepinac – baština koja obvezuje knjiga je koja na 360 stranica sabire homilije kardinala Josipa Bozanića održane na Stepinčevo u zagrebačkoj prvostolnici u od 1998. do 2008. godine.

Nadahnjivan likom i djelom svojeg prethodnika, zagrebačkog nadbiskupa i blaženika Katoličke Crkve Alojzija Stepinca, kardinal Bozanić ponajprije kao nadahnut propovjednik, sada kao autor ove knjige, čitateljima svjedoči i posreduje primjer čovjeka vjere i na Bogu utemeljene nade – blaženoga Alojzija Stepinca, koji je za nas, kako je istaknuo na Stepinčevo 1999. godine, znak, uzor i poziv kako vjerovati i kako se u životu nadati.

U knjizi je objavljeno i pastirsko pismo Najsvjetliji lik Crkve Božje u Hrvata, prevedeno i na talijanski i engleski jezik, koje je kardinal Bozanić napisao u povodu 100. obljetnice rođenja Alojzija Stepinca.

Cijelo jedno poglavlje knjige Kad hrabrost prevlada, istaknute autorice Esther Gitman, govori upravo o bl. Alojziju Stepincu, odnosno njegovu spašavanju Židova za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske. Naime, Alojzije Stepinac spasio je 58 Židova izbačenih iz doma za starije osobe preselivši ih na nadbiskupsko imanje, pomagao je zagrebačkoj Židovskoj općini, Židovima u mješovitim brakovima, židovskoj siročadi te desetcima drugih pojedinačnih Židova. Unatoč njemačkim prijetnjama, u propovijedi 7. srpnja 1943. nadbiskup je rekao: »Ako je Bog dao ovo pravo ljudima (pravo na život i postupak koji je dostojan čovjeka), ni jedna vlast na svijetu ne može im ga oduzeti.«

Kad hrabrost prevlada knjiga je o Židovima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i o hrabrim ljudima koji su ih, ponekad i pod cijenu života, spašavali. Teza je ove knjige da su tisuće građana NDH, unatoč upozorenjima vlasti da će biti oštro kažnjeni, riskirali svoje živote i živote članova svojih obitelji odlučivši se za spašavanje Židova. Istaknuto mjesto u tome nizu zauzima zagrebački nadbiskup, danas bl. kardinal Alojzije Stepinac.

Razmišljam o Alojziju Stepincu jedinstvena je i vrijedna knjižica koju je napisao fra Bonaventura Duda, a dostupna je još samo u eIzdanju te se može čitati u aplikaciji eKS. Okuplja dvanaest razmišljanja o duhovnosti i poruci bl. Alojzija Stepinca, uz jednu besjedu fra Bonaventure koju je održao za Stepinčevo u Krašiću 1994., te mali ocrt Stepinčeva života. 

Knjiga okuplja vrlo zanimljiva i živa sjećanja, najdublje doživljaje fra Bonaventure o Stepincu, kao i tumačenja nekih Stepinčevih poruka. Međutim, kako ističe autor, Stepinčeva je pisana ostavština mnogo bogatija od onoga spomenutog u ovoj knjizi. Svoj je lepoglavski zatvor i krašićko zatočeništvo, uz ostalo, pretvorio u svojevrstan skriptorij, pisarnicu. Pisao je propovijedi i druge duhovne knjige, kako bi pomogao dušobrižnicima u sastavljanju propovijedi i nagovora Isusovim vjernicima. Ovi Bonaventurini kratki nacrti o Stepinčevoj duhovnosti daju iskrenu i blisku sliku jednoga blaženika.

Ostale knjige Kršćanske sadašnjosti koje govore o kardinalu Stepincu pronaći ćete u njihovim knjižarama ili web knjižari.