KnjigaFoto: IKA
Udruga “Tražimo istinu” organizirala je predstavljanje knjige “Kriza, super!” u četvrtak 19. travnja u pinakoteci Gospe od zdravlja u Splitu. O knjizi su govorili prof. dr. Anđelko Domazet, dr. med. Josip Horvat i autori knjige Vesna Gračner i dr. fra Mirko Mataušić, a program je pjesmom uveličao vokalno-instrumentalni sastav “Sperantes” iz Splita.

Knjiga je pisana jezikom razumljivim široj čitateljskoj publici, a riječ je o tekstovima odabranih emisija “Tražimo istinu” (traju već 13 godina) koje su autori vodili na Hrvatskom katoličkom radiju, slično kao i ranija njihova zajednička knjiga “Ranjeno dijete i ja”. Tema krize, u vrijeme višegodišnje recesije gospodarstva te dubokih ekonomskih i političkih previranja u domovini i u svijetu nije mogla biti aktualnija. Govoreći o krizi, dr. Mataušić je istaknuo da je svaka kriza plod kršenja Božjih zakona. “Božji zakoni su zakoni ljubavi. Međutim, ljudi ne moraju djelovati po njima jer su Božji zakoni i zakoni slobode. Oni mogu djelovati i suprotno: kršiti te zakone. U tom slučaju izazivaju posljedice, izazivaju krizu koja je bolna. Kriza raste s mjerom udaljenosti od norme koju postavlja Božji zakon. Bolna kriza tjera ljude da mijenjaju svoje postupanje, a ako odbiju mijenjati svoje postupanje zbog krize, tada se kriza povećava i bol raste. Pitanje je kolika je razina boli potrebna da bi se čovjek počeo mijenjati i preispitivati: što to u mom životu nije u skladu s Božjim zakonima”, rekao je dr. Mataušić te nastavio: “Promjena ponašanja pretpostavlja promjenu mišljenja, a iznad svega pročišćavanje osjećaja jer na temelju osjećaja donosimo odluku. A puno toga kad je riječ o osjećajima nismo svjesni, to je u podsvjesnom. To smo skrili, a bol je signal da nešto nije u redu, da treba istraživati da bismo došli do uzroka boli, a onda i do uzroka krize. Kad znamo uzrok onda možemo mijenjati i posljedicu. U tome čovjek želi proći što jeftinije pa igra igre sa sobom, s bližnjima, s Bogom. Izbjegava spoznati istinu da je sam uzrok svojih nevolja, pa onda izaziva veću bol svojim bližnjima. O tim igrama govori naša knjiga”. Tko se uputi čitati knjigu pronaći će obrasce svojih ponašanja i polako mijenjati svoj život. U tom traženju i napredovanju čovjek ima Boga kao saveznika, kao onoga koji ide u borbu s čovjekom protiv njegova neprijatelja, a taj neprijatelj je u čovjeku. Krist je prijatelj, brat koji je prije nas prošao taj put da bi nam pokazao da je to moguće i da nas to neće satrti, zaključio je dr. Mataušić.

“Autori knjige pristupaju temi krize iz psihološkoga i duhovnoga motrišta, uvjereni da je svaka kriza preslika trenutačnog stanja naše svijesti”, rekao je teolog dr. Domazet, naslovivši svoje izlaganje “Od krize do promjene i obraćenja”. Cijela knjiga, nastavio je izlagač, “snažno se zalaže da sebe ne vidimo kao žrtve krize, nego kao subjekte koji mogu shvatiti smisao krize i prihvatiti je kao priliku za ljudski i duhovni rast i razvoj”. Razne životne i osobne situacije izazivaju krizu, a ona zahtijeva katarzu. Katarza se pak ne može dogoditi bez obraćenja, a obraćenje je više od promjene. U tom je vidu dr. Domazet istaknuo da je knjigu moguće čitati “kao duhovno-psihološki priručnik na putu obraćenja: čovjek mora birati između idola i Boga, smrti i života, ropstva i slobode. Sama riječ ‘obraćenje’ – upućuje na obrat u pogledu na sebe, druge, svijet, Boga. Knjiga poziva na proces mijenjanja čovjeka i usklađivanja s onim što je bit kršćanskog nauka, a to je zakon ljubavi”.

O vrijednosti i važnosti knjige iz psihijatrijskoga kuta gledišta govorio je dugogodišnji psihijatar dr. Horvat. Istaknuo je da knjiga nudi životno aktivan pristup radu na sebi, psihički i duhovni pristup stresu, a ne pasivno uzimanje medikamenata koji stvaraju ovisnost. Osobitu važnost knjige vidi u tomu što se autori bave uzrocima, suprotno uobičajenom psihijatrijskom liječenju medikamentima čime se liječe tek simptomi. Knjiga nas argumentirano bodri, na duhovnom i psihičkom planu pomaže nam da ne odustanemo, pokazuje nam pristup emocionalnoj inteligenciji. Ona opisuje putove izlaza iz krize u svojstvu pobjednika. To se događa preko susreta s istinom u vjeri ne samo na osobnom nego i na društvenom planu. Cjelokupni sadržaj knjige ulijeva poticajni i radosni osjećaj nade i sigurnosti, koji nam pomaže da ne budemo bespomoćne žrtve vanjskih okolnosti, robovi novca i utrke za uspjehom nego da prave potencijale tražimo u sebi, a ne izvan sebe, istaknuo je dr. Horvat, zaključivši: “Kriza je super! Stres je lijek! A knjiga je saveznik u preveniranju stresa”.

Na kraju je svima koji su sudjelovali na knjizi i u programu predstavljanja uputila profesorica psihologije i autorica knjige Gračner. Kroz nekoliko simpatičnih slika istaknula je da je potrebno osjećaje proživjeti, prepoznati i prihvatiti maloga “Hitlera” u sebi, uzeti ga u krilo kao maleno ranjeno dijete i raditi na sebi. Dobra je vijest da naša sreća ovisi samo o nama samima, a mislim da jedan sretan čovjek najviše pomaže u Božjem planu spasenja, zaključila je Gračner, najavivši da u jesen kreću s novim projektom “Škola za brak”. (ika/bitno.net)