Prvi dio bit će održan 2., 3. i 4. lipnja, a drugi 8., 9., 10. i 11. lipnja ove godine.

Ulazi na sve predstave su slobodni uz dobrovoljne donacije.

Festival kršćanskog kazališta pokrenut je 2015. godine iz potrebe za vidljivošću predstava nastalih ne samo iz kršćanskog svjetonazora nego i iz duhovne inspiracije. Naime, i taj svjetonazor i ta inspiracija izbačeni su iz glavne struje europskog i hrvatskog kazališta, ali postoje na rubovima zbog potrebe samih kazališnih stvaratelja i publike. Kada se na prvi natječaj javilo preko dvadeset grupa s nekoliko odličnih predstava, bilo je očito da festival može biti kazališno relevantan i organiziran prema pravilima struke, što je drugi festival 2016. do kraja potvrdio.

Selektorica Sanja Nikčević odabrala je za prvi festival 7, a za drugi 10 vrlo kvalitetnih predstava koje su prikazivane u Dvorani sv. Franje, Komediji i HNK.

Do sada je na festivalu sudjelovalo gotovo dvije stotine izvođača iz cijele Hrvatske (Dubrovnik, Osijek, Split,  Bjelovar, Marija Bistrica, Visoko, Hvar, Križevci, Zagreb), kazališni amateri i profesionalci (T. Jurkić, R. Kurbaša), doajeni hrvatskog kazališta (D. Sidor), studenti UAOS-a i KBF-a, srednjoškolci i  osnovnoškolci, prikazane su kultne predstave hrvatskog glumišta (hvarsko Prikazanje života sv. Lovrinca mučenika) i novonastali projekti (D. Peričić Pekel na zemli). Uz dramski teatar viđeni su i različiti kazališni žanrovi (lutkarska priča o raju Prvi grijeh, plesni Oče naš, performans, mjuzikli) uz širok spektar tema (priče o svecima, ali i o grijehu, milosrđu, potrebi za ljubavlju ili čovjekovu izboru).

Osim interesa publike (premijera mjuzikla Život za život napunila je HNK!), festival je imao i vrlo dobar medijski odjek. Javljaju se i drugi gradovi koji žele takvo događanje, a odabrane  predstave gostuju i na drugim festivalima.

Osnovne karakteristike su duhovno nadahnuće programa, kvaliteta predstava i – raznolikost! Selektorica je odabrala 19 predstava, koje će izvesti 14 grupa iz 8 gradova u 7 dana. Sudjeluje preko stotinu izvođača, a predstave su iz svih krajeva Hrvatske: iz Slavonije (Osijek i Slavonski Brod), iz Dalmacije (Proložac i Split), Zagorja (Visoko i Ivanec), Zagreba, te iz Posušja u BIH.

U programu su predstave kazališnih profesionalca: od doajenke hrvatskog kazališta Kostadinke Velkovske u ulozi Majke Terezije (koju je igrala i pred Papom za vrijeme beatifikacije) u predstavi Svetica u tami, nastalu prema tekstu makedonskoga pisca Venka Andonovskog, preko HNK Split i mladog glumca Pere Eranovića s potresnom monodramom nastalom prema prozi Siniše Glavaševića Priče iz Vukovara, do osječkih lutkara koji nam se predstavljaju s dvije predstave: Dvije kokoške koje se bore za naklonost gospodara ne birajući sredstva studenata lutkarstva iz Osijeka (Umjetnička akademija u Osijeku) i Legende o Kristu  upravo diplomiranih glumaca u predstavi (Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku) nastaloj prema poznatoj slikovnici Selme Lagerlöf.

festival kršćanskog kazališta

Prizor iz predstave ‘Sveti Franjo’.

U amaterskim predstavama nastupaju razne generacije: do odraslih iz Slavonskog Broda (suđenje duši u Drugoj šansi) i Prološca (kako je Veronika živjela nakon susreta s Kristom u predstavi Veronikin rubac) preko srednjoškolaca iz Osijeka koji plešu o važnim pitanjima u životu mladih (Moj život) do osnovaca iz Ivanca Bog u metrou (o Bogu kojeg ljudi ne prepoznaju) i Odvažna žena Maria de Mattias (o utemeljiteljici Družbe klanjateljica Krvi Kristove). Posebno će se predstaviti umjetničko-pedagoški fenomen: pedagog Tibor Martan koji sa svojim osnovnoškolcima (a sada i srednjoškolcima) iz Visokog već godinama radi male predstave o svecima. Članovi skupine su odabirali teme i tako su nastale prave dramske produkcije koje dječjoj publici govore o važnim odabirima u životu. Na festivalu se njihov dan zove Što je tvoje blago?, a prikazat će 5 kratkih priča o svetim ljudima (bl. Ozana Kotorska, vlč. Stjepan Kranjčić, Sv. Juraj…) i njihovu izboru neraspadljivog blaga.

Festival nam otvara praizvedba novog mjuzikla Sv. Franjo, manji brat na putu mira duše, autora Nikole Drljepana, Marije Cerovac i Ivane Hrkać s tridesetak sudionika u izvedbi grupe Prosopon koja prvi put okuplja studente s triju fakulteta (Katoličko-bogoslovni, Filozofski, Prometni). Veliki studentski mjuzikl dolazi kao prva međunarodna suradnja s festivalom iz Posušja gdje je ove godine Frama praizvela Ivana Krstitelja Mire Gavrana.

Predstave su nastale prema originalnim dramama profesionalnih pisaca (Venko Andonovski Svetica u tami, Miro Gavran Ivan Krstitelj), poznatoj hrvatskoj (Božidar Prosenjak Divlji konj i Sijač sreće, Siniša Glavašević Priče iz Vukovara) i stranoj (Selma Lagerlöf Legende o Kristu, Gilbert le Mouele Bog u metrou) prozi ili pak novonastalim dramama (Tibor Martan i OŠ Visoko: Što je tvoje blago, Željko Kavali: Druga šansa, fra Ante Marić: Veronikin rubac, Bojan Ban/Karlo Bernik: Dvije kokoške, Igor Grubišić Moj život). Zastupljene su i različite kazališne umjetnosti: uz dominantne dramske predstave tu je i koreodrama te glazbeni spektakli i  lutkarske predstave u kojima glume i vilica i kuhače… naći će se i pjesme i plesa i suze i smijeha. Široka je i paleta tema: od života svetaca i svetih ljudi, preko Kristova djelovanja u ljudskim životima, a tu su i odabir između dobra i zla, duša poslije smrti, pitanje slobode i poslušnosti, izvora sreće i radosti u ljudskom životu…

Festival zatvara čak šest predstava, a dopodnevne tri su tri monodrame nastale prema prozi Božidara Prosenjaka. Jedna od novosti ovogodišnjeg festivala je popratni program u kojem predstavljamo umjetnike koji stvaraju iz kršćanskog nadahnuća, a Božidar Prosenjak je autor brojnih proznih tekstova koji su u školskoj lektiri te su inspiracija mnogim mladim čitateljima. Budući da su inspirirali i trojicu glumaca da prema njegovim djelima naprave monodrame, na festivalu će ga se predstaviti neuobičajeno ali svakako vrijedno s tri monodrame koje će se odigrati zadnji dan festivala: Sijač sreće (izvodi Dubravko Sidor) i dvije izvedbe Divljeg konja (izvode Tomislav Svetić i Rajko Bundalo).

Drugi važan autor koji se predstavlja festivalu je Krešimir Tičić, autor četiri dječja mjuzikla (Mali suci 1973., Sunčana zraka 1977., Dječji vrtić za odrasle 1980. i Brat sunce 1989.) Vrlo je važno danas, kada kršćanski mjuzikl osvaja scene i u zemlji i u svijetu, prisjetiti se onih koji su održavali plamen tog žanra kad on nije imao puno prostora da se razgori.

Novost festivala su i radionice koje će se odvijati u dopodnevnim satima u Dvorani svetog Franje, vodit će ih sestra Ljubica Radovac (Bibliodrama), Senka Baruška (Tijelo kao Božji dar u pokretu, plesu i molitvi), Nataša Roginek i Silvija Čavlek (Dramske igre i vježbe u nastavi katoličkog vjeronauka) i Irena Kolar Vudrag (Radionica dramskog pisanja: Dramatizacija priče i rad na liku), a namijenjene su vjeroučiteljima i svima koji vode dramske radionice ili ih neka od tema naprosto zanima.

Svi koji su zainteresirani za radionice mogu se prijaviti do 31. svibnja OVDJE.

Izuzetno raznolik, bogat i kvalitetan program trećega Festivala kršćanskog kazališta dokazuje da za njega ima i potrebe i mjesta u hrvatskom kulturnom prostoru. Zahvaljujemo Ministarstvu   kulture i Gradu Zagrebu na potpori.

Dodatne informacije o festivalu možete pronaći OVDJE.

Prizor iz predstave ‘Legende o Kristu’.

PROGRAM FESTIVALA

Petak, 2. lipnja, HISTRIONSKI DOM

MLADI OTVARAJU FESTIVAL!

19.30 sati

OD ZAČEĆA PREKO LJUBAVI DO POBUNE

Igor Grubišić: Moj život, koreodrama

Režija: Igor Grubišić

Izvodi: Dramsko plesna skupina Ruđerica, Osijek

20.00 sati

PRAIZVEDBA NOVOG STUDENTSKOG KRŠĆANSKOG MJUZIKLA

ŠTO JE FRANJINA POUKA ILI KAKO PRONAĆI MIR DUŠE I DANAS?

fra Nikola Drljepan/ Marija Cerovac/ Ivana Hrkać

Sv. Franjo, manji brat na putu mira duše, mjuzikl

Režija: fra Nikola Drljepan

Izvodi: Grupa Prosopon (KBF, Filozofski fakultet, Fakultet prometnih znanosti), Zagreb

Subota, 3. lipnja, CENTAR ZA KULTURU TREŠNJEVKA

SVECI POSTOJE I DANAS!

19.00 sati

MAJKA TEREZIJA ILI KAKO SE MOŽE NASLJEDOVATI FRANJINU POUKU DANAS PROTIV SVAKE LJUDSKE LOGIKE?

Venko Andonovski: Svetica u tami

Režija: Ivana Peroš

Izvodi: Centar za kulturu

U ulozi Majke Terezije: Kostadinka Velkovska

Nedjelja, 4. lipnja, HISTRIONSKI DOM

PREDSTAVLJANJE FENOMENA TIBOR MARTAN I OŠ VISOKO, ZAGORJE

19.30 sati

KAKO JE MOGUĆE KAZALIŠTEM MLADE „ZAGRIJATI“ ZA SVECE ILI 5 KRATKIH IGROKAZA O SVECIMA KOJE SU NAPISALI UČENICI

Što je tvoje blago?

Tibor Martan Blago (izazovi izbora pred mladima)

Anita Platnjak i Marija Tukša Obloček (bl. Ozana Kotorska)
Doroteja Adamić Štefek (križevački vlč. Stjepan Kranjčić)

Leona Šturbek Susret s anđelima (s. Marija Klaudija Boellein, varaždinska uršulinka)

Tibor Martan Sv. Juraj

Umjetničko i pedagoško vodstvo: Tibor Martan

Izvode: Dramska družina „Ozana“, Dramska grupa OŠ Visoko

Četvrtak, 8. lipnja, HISTRIONSKI DOM

PRVI PUT MEĐUNARODNO GOSTOVANJE NA FESTIVALU!

19.30 sati

PREDSTAVA O ONOME KOJI NAJAVLJUJE KRISTA!
Miro Gavran: Ivan Krstitelj i njegovi prijatelji

Režija: fra Ivan Penavić

Izvodi: FRAMA, Posušje, BIH

Petak, 9. lipnja, DVORANA SV. FRANJE

DAN OSIJEKA I LUTAKA

19.30 sati

KAKO KUHAČE GLUME KOKOŠKE KOJE PRODAJU DUŠU ZA SVJEŽA JAJA!

Bojan Ban i Karlo Bernik Dvije kokoške
Mentor: Maja Lučić Vuković
Izvodi: UAOS, Osijek

20.00 sati

PIJESAK, LIST, RIJEČ, DVOJE GLUMACA I PRIČA KOJA SE PRIČA ZAUVIJEK!

Selma Lagerlӧf Legende o Kristu

Režija: Damir Mađarić
Izvodi: DK Branko Mihaljević, Osijek

Subota, 10. lipnja, DVORANA SV. FRANJE

DAN DALMACIJE
TRPLJENJE, OPROST, LJUBAV U BLIZINI KRISTOVOJ NEKAD I DANAS ILI OD VERONIKE  DO VUKOVARA.

19.30 sati

KAKO SUSRET S KRISTOM MIJENJA LJUDE I NEKAD I DANAS?

Fra Ante Marić Veronikin rubac
Režija: Marijan Grbavac
Izvodi: Dramska udruga Proložac/Split

20.15 sati

KAKO SE U VREMENIMA MRŽNJE I ZLA MOŽE LJUBITI I PRAŠTATI!

Siniša Glavašević Priče iz Vukovara, monodrama
Režija i izvedba: Pere Eranović

Nedjelja, 11. lipnja, DVORANA SV. FRANJE

TKO JE ČUO, A TKO POSLUŠAO BOGA?

19.30 sati

ŠTO NAS PRIJEČI DA PREPOZNAMO BOGA?

Gilbert le Mouel: Bog u Metrou
Režija i dramatizacija: Nataša Roginek
Izvodi: Dramska grupa OŠ I. Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec

20.00 sati

TRI SESTRE KOJE GLUME TRI DOBA ŽENE KOJA JE OSNOVALA NOVU DRUŽBU U CRKVI SLIJEDEĆI KRISTOVU PORUKU LJUBAVI!

Mario Spinelli Odvažna žena Maria de Mattias
Dramatizacija: s. Marija Bilanović, Nataša Roginek
Režija: Nataša Roginek
Izvodi: Dramska grupa PŠ Salinovec, Ivanec

21.00

JE LI POTREBNO UMRIJETI DA BI SE SHVATILO ŠTO JE TO GRIJEH, A ŠTO MILOSRĐE?

Željko Kavali Druga šansa
Režija: Ružica Kavali
Izvodi: Apostoli ljubavi, Slavonski Brod

RADIONICE

DVORANA SV. FRANJE

Subota, 3. lipnja

10,00 – 14,00 sati: s. Ljubica Radovac Bibliodrama

15,00 – 18,00 sati: Senka Baruška Tijelo kao Božji dar u pokretu, plesu i molitvi

Nedjelja, 4. lipnja

10,00 – 14,00 sati: Nataša Roginek i Silvija Čavlek Dramske igre i vježbe u nastavi katoličkog vjeronauka
15,00 – 18,00 sati: Irena Kolar Vudrag Radionica dramskog pisanja: Dramatizacija priče i rad na liku

PREDSTAVLJAMO AUTORE

DVORANA SV. FRANJE

Subota, 10. lipnja

12,00 sati

KREŠIMIR TIČIĆ, čovjek koji je pisao kršćanske mjuzikle kada to nije mogla biti vijest u novinama.

Razgovor vodi: Sanja Nikčević

Nedjelja, 11. lipnja

BOŽIDAR PROSENJAK s tri monodrame prema njegovoj prozi:

10,15 – 11,00 sati: Sijač sreće (izvodi Dubravko Sidor)

11,40 – 12,40 sati: Divlji Konj (izvodi Tomislav Svetić)
13,15 – 14,15 sati: Divlji konj (izvodi Rajko Bundalo)

Bitno.net