Kako javlja IKA, u organizaciji đakovačke župe Svih svetih i Grada Đakova u Hrvatskom domu kulture u Đakovu, 1. prosinca u dva termina izveden je glazbeno-scenski prikaz “Izgubljeni sin”, a uprizorili su ga mladići i djevojke iz Zajednice Cenacolo. Ova predstava temeljena je na evanđeoskoj prispodobi iz Lukina evanđelja, s dodatkom suvremenog načina odijevanja, glazbe i razmišljanja mladih ljudi, koji po svaku cijenu traže “pravu slobodu”. Mjuzikl je pokazao realnost i okrutnost današnjice, ali i neizmjernu Božju ljubav utkanu u biblijske likove. “Nismo profesionalci, jako dobro znate da ovi mladi na pozornici nisu nikakvi glumci, ni plesači. Nisu išli u nikakvu dramsku školu, i nažalost nisu imali sreće kao vi, pa su zalutali, izgubili se i dotaknuli dno, no, ipak su našli pravi put.

Prispodoba o izgubljenu sinu životna je priča većine mladića i djevojaka iz Zajednice”, rekao je don Ivan Filipović, odgovoran za Zajednicu Cenacolo u Hrvatskoj te posvjedočio: “Nije nimalo lako biti na dnu života, na podu, sa suzama u očima, a ja sam to iskusio baš u Đakovu. Ovaj je grad izgubio puno mladosti tijekom ratnih godina, puno je nas srednjoškolaca otišlo iz Đakova i više se nikada nije vratilo. Ja sam se vratio i tu sam s vama, bit ću danas kod moje mame, jer imam život, a puno se mojih kolega nije vratilo. Današnje vrijeme nije ratno, ali donosi svoje poteškoće, stoga, čuvaj te se. Na vrata zajednice svaki dan kucaju ljudi iz vaših razreda, vašeg susjedstva, vaše ulice, vaši rođaci. Znamo jako dobro što se živi danas i da je vaša generacija u istoj opasnosti kao što je bila i naša, kao što su sve generacije, jer svako vrijeme nosi svoje provokacije i mogućnosti da se izgubimo poput izgubljenog sina”, rekao je Filipović.

Pojasnio je kako trenutak susreta s alkoholom i drogom nije početak ovisnosti jer droga je samo “točka na i”, a korijen su kompleksi, potreba privući pažnju na bilo koji način, laž, skrivanje, pa strah kako će netko laž otkriti, i već tu počinje priča jednog ovisnika. “Došli smo u Đakovo zbog prijateljstva prema vama, da vam kažemo kako nije potrebno ponoviti naše pogreške. Jer kada se uđe u bilo kakvu ovisnost, pa i tihe ovisnosti poput Facebooka, nije lako izići. Ne trebate dodirnuti dno i doživjeti očaj koji smo mi doživjeli. Zaustavite se puno prije, recite i priznajte istinu sami sebi, otvorite srce, povjerite se vašim profesorima, vjeroučiteljima, župnicima. Imate ljude koji vam žele dobro. Ako znate da među vama ili vašim prijateljima ima ozbiljnih problema tu smo da pomognemo jer i mi smo sačuvali život zato što su nam drugi pomogli”, poručio je Filipović. Nakon predstave, Martina i Petar govorili su o razlozima dolaska u Zajednicu Cenacolo, te su naglasili kako nije lako govoriti o životnim neuspjesima, ali to rado čine, jer znaju da će njihovo iskustvo bar malo pomoći mladima pri donošenju pravih odluka u životu.

Predstava “Izgubljeni sin”Zajednice Cenacolo do sada je izvedena u pet gradova u Hrvatskoj. Prije Đakova prikazana je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku te ju je tada gledao i đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić, a za nastup u Đakovu članovima Cenacola i don Filipoviću zahvalio je župnik đakovačke župe Svih svetih Tomislav Ćorluka.

Bitno.net/IKA