Na ovogodišnjem “Uskrs festu” kojim je proslavljeno 40 godina postojanja najstarijeg kršćanskog festivala na Bijelu nedjelju u Lisinskom nastupilo je 15 izvođača s 15 novih pjesama. Festival u organizaciji Ureda HBK za mlade i Hrvatskoga katoličkog radija nije bio natjecateljskog karaktera. Prigodnim riječima na “Uskrs festu” obratili su se gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i predsjednik Odbora za mlade pri HBK pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako mu je velika radost što se nalazi u kulturnom srcu Zagreba, odnosno hramu hrvatske glazbe.

“Tijekom 40 godina koliko ‘Uskrs fest’ postoji dogodile su se arhitektonske promjene u državi i Crkvi. Tako se i ‘Uskrs fest’ održao na zavidnom nivou. Drago mi je da je i Grad Zagreb uključen u njegovu organizaciju i to posljednjih 20 godina”, poručio je Bandić.

Na “Uskrs festu” 2019. nastupili su: Veritas aeterna i Mihovil iz Splita, Magdalena Tomić-Mijatović i Maja Tadić iz Rijeke te iz Bosne i Hercegovine fra Marin Karačić iz Širokog Brijega i VIS Otkrivenja iz Mostara, Stijepo Gleđ Markos iz Dubrovnika, Grupa Oton iz Pule, Davor Terzić iz Rovinja te Antonio Tkalec iz Varaždina, a iz Zagreba je nastupilo petero izvođača i to: Bogoslovski Ben(d) Sirah, Čedo Antolić i zbor Hrid, Matea Horvat, grupa RiM te zbor Anima una.

Od svih izvođača samo je dvoje debitiralo na ovogodišnjem “Uskrs festu”: Stijepo Gleđ Markos iz Dubrovnika te VIS Otkrivenje iz Mostara.

U revijalnom dijelu festivalskog programa nastupili su: Nina Badrić, Marija i Ivana Husar, Alan Hržica, zbor “Izvor” te svjetski poznati fizičar i znanstvenik Davor Pavuna.

Na završetku “Uskrs festa” prigodnim riječima obratio se predsjednik Odbora za mlade pri HBK za mlade pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski koji je naglasio kako 1979. kad je započinjao festival koji danas živi pod nazivom “Uskrs fest” nitko nije mogao ni sanjati da će trajati 40 godina.

“Mi obično promatramo tko kako izgleda i kako je otpjevao, ali zaboravljamo koliko je nade, ljubavi i vjere ugrađeno u svaku skladbu. To je neprocjenjivo. To bogatstvo koje je nastajalo često u skrovitim mjestima razlilo se diljem naše Hrvatske, kroz eter. I došlo je do srca mnogih ljudi. Mnogi su se mladi u svojim župama okupljali uz te pjesme i molili. Vidimo kako je Bog sjeme koje je zasijano prije 40 godina pomogao da se razvije stablo u čijoj se mi hladovini danas nalazimo. Ne znamo kako je Bog djelovao putem tih pjesama.

‘Uskrs fest’ je imao tu ulogu da je omogućio mladima koji su pjesmom slavili i pjevali euharistiju da iziđu na scenu, da javno nastupe. Neki su postali i poznati pjevači. Na taj način je pridonio razvijanju talenata. Večeras su mnogi spomenuti koji su djelovali u počecima ‘Uskrs festa’, ali ja želim spomenuti prvog izvođača prve pjesme na prvom ‘Uskrs festu’, a to je vlč. Ljubomir Vuković koji je tada bio sjemeništarac, a sad je župnik u zagrebačkim Gajnicama i često je nastupao na ‘Uskrs festu’. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način bili dio ‘Uskrs festa’ tijekom 40 godina”, poručio je biskup Gorski.

Organizacijsku ekipu “Uskrs fest” 2019. činili su: redateljica Petra Radin, umjetnička voditeljica Marija Husar, izvršni direktor Slavko Nedić, a generalni direktor Uskrs festa i povjerenik za mlade Splitsko-makarske nadbiskupije dr. Mihael Prović.

Voditelji večeri bili su HKR-ovi voditelji Diana Tikvić i Branimir Gubić.

Od davne 1979. godine, kada je održan prvi Uskrs fest, pa do danas prošlo je 40 godina. Svih tih godina održan je Uskrs fest izuzimajući ratne 1991., 1992. i 1993. te 2017. zbog Susreta hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru. Tijekom 40 godina “Uskrs festa” održano je 37 koncerata na kojima je izvedeno više od 500 novih pjesama.

Povodom 40 godina “Uskrs festa” izdan je i kompilacijski CD. Na prvom CD-u nalaze se pobjedničke pjesme s “Uskrs festa” od 2002. do danas, na drugom CD-u pobjedničke pjesme od 1979. do 2001., a na trećem CD-u prikupljene su uspješnice koje nisu nagrađene.

Na “Uskrs festu” 2019. nastupili su:

1. Magdalena Tomić-Mijatović – Trag
2. Zbor Anima Una – Tišina
3. Zbor Mihovil – Tvoja prisutnost
4. Stijepo Gleđ Markos – Nebo ljubavi
5. Fra Marin Karacic – Poziv
6. Matea Horvat – Nada
7. Davor Terzić – Neka te Bog blagoslovi
8. Maja Tadić – Nadu daj mi Ti
9. Bogoslovski Ben(d) Sirah – Ne živimo sebi
10. Grupa Oton – Uskrs u srcu
11. Antonio Tkalec – Daj nam snage
12. VIS Veritas aeterna – Hvali dušo moja, Gospodina
13. Grupa RiM – Novi život
14. Čedo Antolić i zbor Hrid – Hvala Ti Kriste
15. VIS Otkrivenje – Hvala Ti