Na današnji dan prije dvadeset godina održan je legendarni koncert duhovne glazbe pod nazivom Cro sacro Maksimir 1999. godine. Bilo je to dvodnevno slavljenje Boga pjesmom, koje je održano 19. i 20. lipnja 1999. godine u zagrebačkom parku Maksimir. Koncert je realiziran po uzoru na ljetne glazbene festivale kao veliki koncert duhovne glazbe na otvorenom na kome je nastupilo više desetaka izvođača. Stoga je koncert odmah i prozvan „Cro sacro Woodstock“ odnosno „Woodstock hrvatske popularne duhovne glazbe“.

Dva je dana zagrebačkim parkom Maksimir odzvanjala duhovna glazba. Bio je to prvi veliki open air koncert hrvatske popularne duhovne glazbe. Naime, u dva dana s ljetne pozornice parka Maksimir orila se duhovna glazba koju je izvelo 50 izvođača iz raznih krajeva Lijepe Naše i dijaspore, raznih glazbenih smjerova (od šansone, popa, gospela, tamburaša, jazza do rocka) te raznih vremenskih razdoblja od samih početaka (grupe Quo vadis i Zora) do mladih snaga koje su tada tek dolazile na scenu poput sastava: Sve boje ljubavi, Kristina, Zvonko Palić i drugi. Koncert je također imao i ekumenski karakter jer su na njemu Gospodina zajedno slavili katolici, baptisti i adventisti. I bez obzira na dobru, glazbeno stilsku pa i denominacijsku različitost poruka svih izvođača bila je ista: “U Bogu je snaga i mir”, što je i bilo geslo koncerta.

Cijelo događanje idejno su osmislili Slavko Nedić, autor i urednik emisije Sacro ritam, te Tomislav Buntak, ravnatelj Centra za kulturu i informacije Maksimir. Na koncertu je nastupilo 50 izvođača (19 u subotu te 31 u nedjelju) iz 13 hrvatskih mjesta, četiri izvođača su došla iz BiH te jedan iz Austrije.

Iz Zagreba su nastupili: Luka Balvan, Drago Siladi i grupa Marije Pomoćnice s Knežije, Sve boje ljubavi, zbor mladih Trnovčica, Izvor, Agape, Nebeski grad, Logos, Martyrius, Zora, Quo Vadis, Tomislav Brajša, Metro, Božja slava band, Karizma, St Joseph Big band, Osmjeh – Frama Kaptol, fra Ivan Matić Džoni, Željka Marinović, Ivan Ivica Percl, Kefa, Bijeli san, Čedo Antolić, Only Bass and Drums, Electro spiritus i Branko Požgajec

Iz Rijeke su bili: Sinaj, Eshaton, Psalmi, Kristina, Zvonko Palić & Arka. S po jednim izvođačem predstavili su se: Samobor – Zajednica mladih Samobor, Nedjeljanec – Pjevačko društvo Tin, Dugo Selo – Snaga mira, Velika Gorica – Navještenje, Rokovci – TS Baje, Bibinje – Magnificat, Pakrac Vita nova, Ludbreg – Trinitas, Koprivnica – Anima, Križevci: Bube te Novi Marof: Frama band Libertas.

Glazbeno-duhovnu scenu Bosne i Hercegovine predstavljali su: Mirjam i tamburaši župe Tolisa, Tau, fra Mato Oršolić Ciki i Frama Tuzla, VIS Jukić generacija ’80 iz Sarajeva te grupa Alfa iz Novog Šehera. Iz dijaspore na koncert je stigao novo okupljeni sastav Mala Braća iz Dubrovnika čija većina članova živi i radi u Beču.

Organizatori ovog mega koncerta duhovne glazbe, kako ga je nazvao Glas Koncila u svom izvještaju (GK 1999. broj. 26, strana 15) bili su: emisija Sacro ritam Hrvatskoga katoličkog radija i Centar za kulturu i informacije Maksimir te suorganizatori: Povjerenstvo za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije te Frame Hrvatske i BiH. Koncertom su obilježeni: prvi rođendan emisije Sacro ritam te 30. obljetnicu objave prvog albuma duhovne glazbe (Žeteoci – „To nije tajna“ iz 1969). Koncertom se također zahvalilo Bogu za završenu školsku i akademsku godinu te priključilo akciji borbe protiv ovisnosti.

Cijelu fotogaleriju s koncerta Cro Sacro Maksimir 1999. možete pogledati ovdje.

 Cro sacro Maksimir – priča se nastavlja

Koncertna događanja emisije Sacro ritam nastavila su se i dalje. Tako se dvije godine kasnije (2001.) pokušalo organizirati novi koncert u nizu Cro sacro Maksimir. Trebao je trajati jedan dan i na njemu je trebalo nastupiti 30 izvođača uključujući i zbor Vienna Gospel Choir. Koncert su otvorili sastav Electro spiritus, koji su ga i zatvorili 1999. godine. Nakon njih, za vrijeme nastupa sastava Libertas iz Novog Marofa, odjednom je krenuo jaki pljusak koji je trajao dva sata te je koncert otkazan.

Treće izdanje koncerta bilo je dvije godine kasnije (2003). Poučeni iskustvom od prije dvije godine, koncert je za svaki slučaj premješten u prostore HKR-a na Šalati. Bio je to prvi, u punom smislu riječi Hrvatski radijski festival – dakle bio je koncertni festival koji je održan na radiju.

Koncert je nazvan „250 minuta za 250 emisija“, iako je u stvarnosti trajao puno više; započeo je u 17,30, a završio negdje oko 1 sat iza ponoći. Na njemu je naizmjenice iz režija 1 i 2  nastupilo 30-ak izvođača. Koncert je što u cijelosti što naknadnim uključenjem izravno prenosilo čak 11 radiopostaja iz Hrvatske i BiH i to: Primorski radio, Radio Marija, Radio Marija Bistrica, Radio Valpovština, Radio Grubišno polje, Radio Varaždin, Radio postaji Mir Međugorje te Hrvatski radio Orašje. Bila je to uistinu prava radijska fešta koja je okupirala cjelokupni Hrvatski eter.

Bitno.net