Prema odluci Ocjenjivačkog suda HURIN-a (Hrvatske udruge radijskih nakladnika) emisiji Sacro ritam Hrvatskoga katoličkog radija je dodijeljen Brončani mikrofona. Priznanje je dodijeljeno u utorak 13. studenog na Danima elektroničkih medija koji su održani u Svetom Martinu na Muri.

Emisija Sacro ritam je svoj radijski put započela 26. lipnja 1998. godine u programu Hrvatskoga katoličkog radija. Pokrenuta je s ciljem praćenja i prezentiranja hrvatske  glazbeno duhovne scene novijih glazbenih oblika ili kako bi se to pojmovno i žanrovski preciznije opisali kao popularnom duhovnom glazbom ili skraćeno Cro sacro scena.

Prve dvije godine Sacro ritam je realizirala ekipa u sastavu: voditelj Tomislav Meštrović, tonski realizator Mario Kurtović te autor i urednik emisije Slavko Nedić. Nakon Tomislava vođenje emisije preuzima Tanja Popec a od 2004. godine urednik emisije postaje i voditelj. Nakon prve sezone emisija je s petka prebačena na četvrtak. Trajanje emisije je 90 minuta i od ove sezone emisija emitira se četvrtkom od 20 sati. U emisiji, koja je, na žalost jedina takva specijalizirana emisija u Hrvatskom eteru, priliku za predstavljanje svog rada dobili su, ne samo poznata imena Cro sacro scene nego i imena koja tek dolaze. Mnogi od njih, upravo zahvaljujući emisiji Sacro ritam dobili su prvu priliku da svoje pjesme predstave široj javnosti.

Za prvi rođendan emisije Sacro ritam priređen je, do tada, a i do sada, najveći koncert duhovne glazbe ”Cro sacro Maksimir 1999.” koji je 19. i 20. lipnja 1999. godine održan na otvorenom, u zagrebačkom parku Maksimir. Na koncertu je nastupilo 50 izvođača iz raznih krajeva Hrvatske i dijaspore, raznih glazbenih smjerova (od šansone, pop-a, gospela, tamburaša, jazz-a, do hard i heavy rock-a) te raznih vremenskih razdoblja od samih početaka do mladih sastava i izvođača koji tek dolaze poput. Koncert je imao i ekumenski karakter budući da su na njemu nastupali ne samo katolici nego i baptisti, adventisti te pripadnici još nekih reformiranih crkava. Pokušaj reprize (Cro sacro Maksimir 2001.) bio je dvije godine kasnije (17. lipnja) na istom mjestu ali je trajao vrlo kratko budući da ga je iznenadni dvosatni pljusak prekinuo nakon 20-ak minuta održavanja.

Za peti rođendan emisije Sacro ritam održan u četvrtak 10. srpnja 2003. godine radijski koncert pod geslom „250 minuta za 250 emisija“ na kome su uz mnoge izvođače duhovne i glazbe nastupila i dva biskupa: šibenski mons Ante Ivas te tada pomoćni zagrebački a danas sisački biskup mons. Vlado Košić. Cijeli spektakl u cijelosti ili djelomično je prenosilo čak 12 radio postaja, dakle uz Hrvatski katolički radio program još i: Primorski radio, Radio Varaždin, Radio Istra. Radio postaja Mir Međugorje, Hrvatski radio Orašje, Radio Samobor, Radio Marija Bistrica, Radio Valpovština, Radio Grubišno polje, Radio Marije i Radio Daruvar.

Veliki radijski koncert upriličen 1. listopada 2009. godine povodom 500-og izdanja emisije Sacro ritam kada je obilježena i 8. obljetnica internet stranice Duhovna scena, tada najpoznatijeg web portala hrvatske glazbeno-duhovne scene. 15 godina postojanja emisije Sacro ritam, ponovno je proslavljen malo drugačije od uobičajenih rođendanskih tuluma, pokretanjem sestrinske emisije Kristonalitet na DMC televiziji. Prva emisija je emitirana 3. veljače 2013 godine i rađena je tri godine a i danas ju DMC televizija često reprizira. Velikim radijskim koncertom obilježene su i 18. obljetnica i 900-o izdanje te 20-ak obljetnica i 1000-to izdanje emisije Sacro ritam.

Ali emisija Sacro ritam nije samo pratila, predstavljala i najavljivala događanja s Cro sacro scene poput festivala duhovne glazbe, najave koncerata, promocije albuma, izvođača i zajednica mladih nego je sudjelovala i u stvaranju mnogih inicijativa i akcija koje su na hrvatskoj glazbeno duhovnoj sceni ostavile traga. Ne od njih su: „Naša misa“ – projekt oko pomoći u organizaciji pjevanja na Misama mladih; „Popularni Porin“ – iniciranje  ponovnog pokretanja kategorije za najbolji album popularne duhovne glazbe unutar glazbene nagrade Porin te nastojanje oko njezina oblikovanja i sudjelovanje u radu ekspertne komisije; pokretanje „Cro sacro“ etikete kao diskografske suradnju Hrvatskoga katoličkog radija i Croatia Recordsa s ciljem objavljivanja i predstavljanja albuma popularne duhovne glazbe.

Posebnu pozornost zavrjeđuje akcija pod nazivom „.. u novom ruhu“ u kojoj je najprije pokrenuta akcija obrada pučkih adventskih pjesama. Rezultat akcije su 2 albuma obrada adventskih pjesama u vlastitoj produkciji od kojih je jedan, „Advent u novom ruhu“ 2003. godine osvojio nominaciju Porin za najbolji album duhovne glazbe. Ta akcija je potakla i druge izvođače (Izvor, Novo svitanje, Apostoli mira, Čedo i Matija Antolić) da krenu u istim putem te je do sad snimljeno još nekoliko albuma od kojih su neki osvojili i nagradu Porin. 2005. godine pokrenuta je slična akcija s korizmenim pjesmama pod nazivom „Korizma u novom ruhu“ u kojoj se ekipa HKR zaputila u Rijeku, Osijek, Split i Dubrovnik i tamo snimala zborove mladih koji su imali zadatak pripremiti nekoliko korizmenih skladbi. I iz te akcije nastao je istoimeni album „Korizma u novom ruhu“.

Emisija Sacro ritam je povodom 18 rođendana 2016. godine dodijeljeno priznanje Fender Mega muzika za ukupni doprinos Hrvatskoj duhovnoj glazbi. Povodom 20 godina postojanja emisiji Sacro ritam je 2018. godine dodijeljeno priznanje Hrvatskog društva katoličkih novinara te HURIN-a (Hrvatske udruge radijskih nakladnika).

Emisija Sacro ritam se bavi hrvatskom glazbeno duhovnom scenom a ona je uistinu jedna vrlo živa scena iako se o njoj u našem medijskom prostoru vrlo malo zastupljena. Scena je to koja godišnje objavi više od 20-ak albuma, u kojoj se održi najmanje 15-ak festivala duhovne glazbe s novim skladba te još puno više koncerata. Scena je to u kojoj većina izvođača svake nedjelje ima „nastup“ predvodeći pjevanje na misnim slavljima za mlade a za to se pripremaju s najmanje jednom probom. Za rijetko se koji dio hrvatske glazbene scene se može reći da je toliko aktivna a dok postoji scena bit će potrebe i za, barem, jednom emisijom koja će tu scenu sustavno pratiti.

Bitno.net