collage

“Čudo krunice” (A miracle of Rosary) ime je malo poznate pjesme koju je legendarni glazbenik Elvis Presley snimio u čast Blaženoj Djevici Mariji i molitvi krunice.

“Kralj rock and rolla”, kako su ga zvali (pa je onda on na jednom koncertu izjavio kako za njega “postoji samo jedan kralj, a to je Krist”), pjesmu je snimio u svibnju 1971., a potom je uvrstio na album “Elvis Now” objavljenom u veljači 1972.

Riječ je o pravoj duhovnoj i glazbenoj dragocjenosti o kojoj se, nažalost, ne zna previše. Ono što je zanimljivo jest da je Presley odgojen kao evanđeoski kršćanin, s čime njegova posveta Mariji i katoličkoj molitvi krunice dobiva na težini. Autor pjesme – Lee Denson – također je protestant i to sin pentekostalnog propovjednika Jamesa Densona, čiju su zajednicu Elvis i njegovi roditelji redovito posjećivali nakon preseljenja u Memphis 1948.

Lee Denson i Elvis Presley zajedno su odrasli i učili svirati gitaru. Denson je 1960. napisao pjesmu koja je bila neka vrsta country-pop verzije “Ave Maria” i ponudio ju je tada već megapopularnom Elvisu da je snimi, poznavajući glazbenikovu ljubav za gospel i duhovne pjesme.

Elvis tada nije reagirao, ali desetak godina kasnije ipak je snimio pjesmu.

Tekst pjesme sadrži cijelu molitvu “Zdravo Marijo” i govori o “čudu krunice”.

Kako se dogodilo da su dva protestanta iskoristila svoje talente kako bi odali počast katoličkoj molitvi krunice – ostaje tajna.

Ovo je tekst pjesme na engleskom.

Oh Blessed Mother we pray to Thee
Thanks for the miracle of Your Rosary
Only You can hold back
Your Holy Son’s hand
Long enough for the whole world to understand
Hail Mary full of grace
The Lord is with Thee
Blessed are thou among women
And blessed is the fruit of Thy womb, Jesus
Oh Holy Mary dear Mother of God
Please pray for us sinners
Now and at the hour of our death
And give thanks once again
For the miracle of Your Rosary

Poslušajte pjesmu.

Goran Andrijanić | Bitno.net