detalj iz filma

U filmu mladi novinar Robert, čiji otac je sada u poznim godinama i na samrti i koji ga je odavno odbacio, istražuje jednog od očevih bivših prijatelja, kandidata za kanonizaciju – Josemariju Escrivu.

Otkrivajući složen odnos Escrive i svog oca Manola još od djetinjstva, preko strahota Španjolskog građanskog rata, otkriva i snažnu dramu punu strasti, izdaje, ljubavi i vjere. Film na osobit način portretira dvojicu likova, prijatelja iz djetinjstva, Manola i Josemarije Escrive. Escrivin život je prikazan od djetinjstva, preko sjemeništa, života mladog svećenika, osnivanja Opusa Dei te vremena provedenog u Španjolskom ratu i na kraju kanonizacije, a Manolova priča donosi isječke iz djetinjstva, preko rata u kojem je služio kao vojnik, a koji će obilježiti snažno iskustvo ljubavi i izdaje koja će ga odrediti za cijeli život.

Manolova životna priča ukazuje na ono što se krije u naslovu filma i što je možda na neki način prisutno u svakome čovjeku – borba sa strastima koje čovjeka mogu u potpunosti zaokupiti i nadvladati.

Naslov filma “Tamo gdje su zmajevi” dolazi od latinskog izraza “hic sunt dracones” čime se na karti označavalo mjesto opasnosti, nepoznato mjesto koje je trebalo istražiti, a u filmu Rolanda Jofféa ono podrazumijeva istraživanje nepoznatih područja mržnje, krivnje i oprosta.

Prema redatelju Jofféu ovo je film o ljubavi, ljudskoj i božanskoj ljubavi, mržnji, izdaji, ratu, pogrješkama, svemu što čini ljudski život. Smještena u vrijeme dramatičnih povijesnih zbivanja ova priča u sadašnjosti ukazuje na važnost i vječnu moć opraštanja.

Također, ukazuje i na pouku i primjer Escrivina života prema kojem su svi pozvani na svetost koju je moguće postići u svakodnevnom životu. Redatelj, koji je i sam agnostik, ističe kako film “Tamo gdje su zmajevi” ukazuje na važnost pomirenja – život je prilika za ljubav, jer birajući ljubav postaješ slobodan, dok birajući mržnju bivaš zarobljen u sve ono što ona podrazumijeva.

Bitno.net