Rukavica beskraja, oružje uz pomoć kojeg je titan Thanos, glavni negativac Marvelove filmske sage o Osvetnicima, izbrisao pola stanovništva čitavog svemira, nevjerojatno podsjeća na relikvijar u kojem se čuva neraspadnuta ruka svete Terezije Avilske.

Relikvijar se nalazi u crkvi Gospe od Milosti, koja pripada samostanu karmelićanki, u španjolskom gradu Rondi, a napravljen je od pozlaćenog srebra te optočen draguljima koji podsjećaju na “kamenje beskonačnosti” čijom moći Thanos upravlja uz pomoć Rukavice.

Je li sličnost relikvijara s rukavicom glavnog negativca slučajnost? Možda jest, a možda i nije.

Tvorac lika Thanosa i poznate priče o Rukavici beskraja je strip umjetnik Jim Starlin. Starlin je u mladosti pohađao katoličku školu, a kao i u ostalim Marvelovim (i DC-jevim) stripovima, religijske teme i simbolika prisutni su u njegovom radu (u pozitivnom i negativnom svjetlu).

Iako je Starlin u nekim stripovima organiziranu religiju prikazao kao glavnog neprijatelja svojim junacima, zanimljivo je kako je temeljni cilj filmskog Thanosa (stripovski ima nešto drugačiju motivaciju), kompleksnog antiheroja, isti onaj protiv kojeg se organizirana religija, tj. Katolička Crkva, u stvarnosti već stoljećima bori (poput Marvelovih Osvetnika).

Redukcija i kontrola stanovništva

Pitanje redukcije i kontrole populacije popularizirao je britanski demograf i anglikanski klerik Thomas Robert Malthus. Malthus je smatrao kako broj ljudi na Zemlji neometano (ako se izuzmu ratovi, glad i bolesti) raste geometrijskom progresijom (1, 2, 4, 8, 16, 32,…), dok proizvodnja hrane raste aritmetičkom progresijom (1, 2, 3, 4, 5, 6,…) zbog čega su siromaštvo i glad neizbježna sudbina čovječanstva u slučaju nekontroliranog rasta populacije. Malthusova teorija utjecala je na velik broj biologa, ekonomista i demografa koji su se zalagali za smanjenje rasta ljudske populacije uz pomoć kontrole rađanja.

U Marvelovoj filmskoj sagi Thanos uz pomoć Rukavice beskraja u sekundi izbriše polovicu stanovništva cijelog svemira. U jednoj sceni filma Osvetnici: Rat beskonačnosti (koji prethodi trenutačnom hitu Osvetnici: Završnica) Thanos govori: “Titan je bio kao većina planeta; previše ustiju, a nedovoljno za sve. A kad smo se susreli s izumiranjem, predložio sam rješenje. Genocid. Ali nasumičan. Nepristran, jednak za bogate i siromašne. Rekli su da sam luđak, ali ono što sam predvidio se i obistinilo” (vlastiti prijevod, op. a.)

Papa emeritus Benedikt XVI. u poruci za Svjetski dan mira 2009. godine odbacio je teorije o porastu stanovništva kao generatoru siromaštva.

“Siromaštvo se često povezuje – kao da mu je on uzrok – s demografskim razvojem. Zbog toga su na djelu kampanje za smanjenje broja rođenja, koje se vode na međunarodnoj razini pa i s metodama koje ne poštuju ni dostojanstvo žene ni pravo supružnika da odgovorno odluče o broju djece, a često, što je još teža stvar, ne poštuju ni pravo na život. Uništenje milijuna nerođene djece, u ime borbe protiv siromaštva, zapravo predstavlja uklanjanje najsiromašnijih među ljudskim bićima. Nasuprot tome ostaje činjenica da je 1981. godine oko 40% svjetskoga pučanstva bilo ispod praga apsolutnoga siromaštva, dok je danas taj postotak znatno smanjen, a iz siromaštva su se izvukli oni narodi koje, među ostalim, obilježava osjetan demografski prirast. Upravo naveden podatak pokazuje da bi bilo dovoljno privrednih sredstava za rješavanje problema siromaštva, pa i uz rast broja stanovnika. Ne smije se jednako tako zaboraviti da je od završetka Drugoga svjetskog rata do danas broj stanovnika zemlje porastao za četiri milijarde, te da se ta pojava u velikoj mjeri tiče zemalja koje su odnedavno stupile na međunarodnu pozornicu kao nove gospodarske snage, te su brzi razvoj doživjele upravo zbog velikoga broja svojih stanovnika. Osim toga, one najrazvijenije države koje imaju najviši indeks rađanja u prednosti su zbog većih mogućnosti razvoja. Drugim riječima, stanovništvo se sve više potvrđuje kao bogatstvo, a ne kao čimbenik siromaštva.”

*Pročitajte više: Ivan Pavao II. i Majka Terezija kao glavni likovi u stripovima izdavačke kuće Marvel

Tino Krvavica | Bitno.net