Četrdesetak kilometara od Sarajeva, između planina Bitovnje i Vranice, nalaze se bajkovite Deževice. Ovo drevno naselje i stoljetno središte društvenog i gospodarskog života bilo je naseljeno još u ilirsko doba, a svoj procvat kao varoš s rudnikom srebra i olova doživljava u srednjem vijeku. U pisanim se izvorima Deževice prvi put spominju 1403. godine kada se u njima nalazila crkva svete Jelene te franjevački samostan ili rezidencija. Početkom 15. stoljeća u Deževicama stoluje i vikar Bosanske vikarije fra Jakov Markijski po čijem je svetištu ovo mjesto danas najpoznatije.

Fra Jakov Markijski bio je poznat kao odličan propovjednik, zbog čega su ga tražili brojni biskupi i vladari. Godine 1432. general franjevačkog reda šalje ga u Bosnu kako bi proveo vjersku obnovu i iskorijenio krivovjerje. Zbog svoje ustrajnosti u provođenju obnove fra Jakov Markijski dva je puta morao napustiti Bosnu, a došao je u sukob s kraljem, vlastelom i fratrima. Unatoč svemu, uspomena na boravak fra Jakova u Deževicama ostala je pozitivna, trajna i jaka, čemu svjedoči i prva knjiga na hrvatskom jeziku o svetom Jakovu Markijskom priređena upravo zahvaljujući župi Deževice. Osim navedene knjige o sv. Jakovu Markijskom objavljen je, 2017. godine, i prvi molitvenik na čast sv. Jakovu Markijskom pod nazivom U ime Isusovo. Vrhunac „povratka“ sv. Jakova Markijskog u Deževice bio je u kolovozu 2018. godine kada je darovani kip blagoslovljen i postavljen u njegovu svetištu.

Dolaskom Turaka 1463. godine crkva i samostan u Deževicama nestaju u plamenu, a župa propada. No pastoralni rad nastavljen je i nakon propasti župe i to u sklopu župe Kreševo, a prema biskupskim popisima stanovništva katolički su vjernici u ovome kraju opstali i u vrijeme turske vladavine. Četiri stoljeća kasnije, zahvaljujući austrougarskoj vlasti, u Deževicama se obnavlja župa i podiže crkva Gospe Snježne, a sveti Jakov Markijski proglašen je suzaštitnikom Župe. Za vrijeme posjeta pape Franje Bosni i Hercegovini za oltarom tijekom središnjeg misnog slavlja koje je u Sarajevu predvodio Sveti Otac nalazio se “Ranjeni križ” s ukupno 33 metka koji simbolizira stradanja vjernika župe Deževice koji su u proteklom ratu protjerani, a njihova imovina potpuno uništena.

Foto: Davor Buljan

Foto: Davor Buljan

Svetište svetog Jakova Markijskog, udaljeno oko pola kilometra od središta mjesta, nalazi se u spilji u kojoj je tijekom svojeg djelovanja u Bosni boravio ovaj talijanski franjevac. Ovo mjesto narod vjekovima naziva Voda sv. Jakova ili Vrelo sv. Jakova, a karakteristično je po vodi koja se nalazi u spilji, ali ne izvire iz nje. Voda iz vrela smatra se čudotvornom i, kako navode svjedočanstva zadovoljnih hodočasnika, liječi mnoga kožna oboljenja. Tijekom posljednjih godina svetište je temeljito uređeno, a iz Monteprandonea, rodnoga mjesta fra Jakova Markijskog, donesen je njegov kip i relikvije. Poseban događaj za Deževice bio je blagoslov i otvorenje hodočasničkog doma sv. Jakova Markijskog u rujnu 2015. godine.

Dolaskom župnika don Marina Marića pokrenute su brojne aktivnosti koje svakodnevno privlače sve veći broj posjetitelja i hodočasnika, najviše za vrijeme mladih nedjelja, u ovo malo mjesto nadomak Fojnice. Organiziraju se brojne radionice i kampovi za mlade te školski i hodočasnički posjeti iz svih krajeva Bosne i Hercegovine uz aktivnu promociju srednjobosanske župe Deževice na društvenim mrežama i u brošurama koje putuju svijetom i u ovo mjesto dovode sve one koji žele osjetiti moć molitve i vjere na vrelu ljekovite vode svetoga Jakova Markijskog.

Mjesto Deževice, jedinstvena oaza mira i tišine, godinama okuplja vjernike koji unatoč teškim vremenima i velikim iskušenjima ne odustaju od molitve i suživota s Bogom.

Odlučite li posjetiti ovaj “Bosanski Lurd” preporučujemo Vam smještaj u Motelu Luka u kojemu sa svojim najmilijima možete provesti ugodne trenutke u prelijepom ambijentu, okruženi zelenilom netaknute prirode, uz žubor potoka i cvrkut ptica. Uz domaću kuhinju i komforne sobe, posjetiteljima je na raspolaganju besplatan internet u cijelom motelu, parkiralište i dječje igralište, a ljubiteljima aktivnog odmora preporučujemo šetnju, planinarenje, brdski biciklizam i ostale brojne aktivnosti.

Pogledajte fotogaleriju!

Izvor fotografija: Davor Buljan | Facebook Župa Deževice | Motel Luka

Ovdje možete pregledati i preuzeti brošuru o župi Deževice i svetištu svetog Jakova Markijskog.

Sponzorirani članak: Župa Deževice | Bitno.net