Gay

– Moja savjest to ne dopušta. Božji moralni zakon mi ne dopušta i u sukobu je s mojom dužnošću – poručila je Davies, koja je nakon nedavne legalizacije ‘istospolnih brakova’ u SAD-u odbijala izdavati dozvole za njihovo sklapanje pozivajući se na slobodu vjeroispovijesti.

Protiv Davies su vrlo brzo uslijedile tužbe, a prvostupanjskom presudom Davies je naloženo da je dužna izdavati dozvole. Davies je uložila žalbu na ovu odluku, te od Vrhovnog suda zatražila zaštitu sve dok predmet ne bude riješen. Nažalost, Vrhovni je sud u ponedjeljak navečer odbio njezin zahtjev.

Idućeg dana u njezinom uredu pojavio se istospolni par koji je zatražio dozvolu za sklapanje braka. Davis je, naravno, odbila izdati dozvolu nakon čega je Američka udruga za građanske slobode protiv nje odmah uložila prigovor. Nakon jučerašnjeg saslušanju na saveznom sudu u Kentuckyju, Davis je zbog nepoštivanja odluke Vrhovnog suda završila u zatvoru.

– Nisam mogla ni zamisliti da će doći vrijeme kada će se od mene tražiti da prekršim središnji nauk Pisma i samog Isusa glede braka. Izdati dozvolu za brak koja je u sukobu sa božanskom definicijom braka, a s mojim imenom na njoj, bilo bi protiv moje savjesti… Za mene ovo nikada nije bilo pitanje homoseksualnosti, već braka i Božje riječi. Ovdje se radi o vjerskoj slobodi koju štite Prvi amandman, Ustav Kentuckyja i Odluka Kentuckyja o zaštiti vjerske slobode (Kentucky Religious Freedom Restoration Act) – kazala je Davis, dodavši kako i dalje želi raditi svoj posao, ali samo u skladu sa svojim vjerskim uvjerenjima.

– Želim služiti ljudima Okruga Rowan, ali ne mogu ići protiv svoje savjesti – zaključila je Kim Davis.

Podsjetimo ovdje i na slučaj Linde Barnette, matičarke iz Grenada Countyja koja je nakon 24 godine savjesnog obavljanja svojeg posla u Okružnom uredu, odlučila poslušati svoju savjesti i dati otkaz.

– Radije ću slušati Boga, nego čovjeka. Ja sam Kristova sljedbenica i čvrsto vjerujem kako je Biblija moj posljednji autoritet. Biblija nas uči kako je brak zajednica muškarca i žene, stoga nakon posljednje odluke Vrhovnog suda Sjedinjenih Država ne mogu dalje vršiti svoju službeničku dužnost i izdavati dozvole za vjenčanje istospolnim parovima – napisala je u obrazloženju svoje odluke Linda Barnett, inače pripadnica Južnih baptista.

Iako presuda o legalizaciji ‘istospolnih brakova’ načelno jamči slobodu govora i vjeroispovijesti, očito je kako je strah mnogih Amerikanaca da će ove dvije temeljne vrijednosti američkog, ali i svakog demokratskog društva vrlo brzo biti dovedene u pitanje,  potpuno opravdan.

Spomenimo kako je Američka biskupska konferencija priredila poseban dopis svim župama u kojemu stoji kako odluka Vrhovnog suda “na mnogo načina predstavlja ozbiljnu prijetnju vjerskoj slobodi”. Američki biskupi pozvali su svoje vjernike da hrabro “svjedoče istinu o braku”, te budu spremni na “lažne optužbe zbog diskriminacije”.

“Budite svjedoci istine o braku. U svakoj prilici s obzirom govorite o njoj svojim obiteljima, prijateljima, susjedima, kolegama. Budite pripravni na lažne optužbe zbog diskriminacije i na istinovanje u ljubavi“, poručili su biskupi.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net