Molitva prije važnih političkih i društvenih sastanaka i događaja sastavni je dio većine javnog života u Americi. Čak i američki predsjednik Barack Obama, koji je nekim odlukama pljunuo na svoju kršćansku vjeru, održava redovitu praksu molitvenog doručka u Bijeloj kući…

Međutim agresivni egalitarizam, kao posljedica liberalizma koji nema poštovanja za tradiciju i sveto, pokazao je svoj puni paradoks u glavnom gradu američke savezne države Arizone, Phoenixu, gdje je tradicionalna molitva prije sastanka Gradskog vijeća zamijenjena minutom šutnje nakon protesta sotonističke grupe…

Inicijativa Sotonističkog hrama

Kako javlja Catholic News Agency, član Sotonističkog hrama iz grada Tucsona zaprijetio je tužbom zbog diskriminacije ako nadolazeći sastanak Gradskog vijeća ne započne sotonističkom molitvom. Inicijativa Sotonističkog hrama podigla je veliku buru u javnosti i među članovima vijeća od kojih su neki izjavili kako si grad ne može financijski priuštiti ulazak u sudsku parnicu.

Stoga su vijećnici odlučili pronaći „solomonsko rješenje“ zamijenivši molitvu minutom šutnje. Odluka je donesena nakon žestoke rasprave i to tijesnom većinom od 5 naspram 4 glasa, unatoč brojnim apelima i svjedočenjima ljudi, osobito vjernika, koji nisu htjeli da se tradicija duga 65 godina ukine.

Gradski vijećnik Sal Diciccio, praktični katolik koji je glasao protiv promjene dosadašnje prakse, izjavio je kako je unatoč činjenici da je na ovaj način uspješno spriječeno predvođenje molitve od strane članova Sotonističkog hrama, spriječeno i održavanje molitve uopće.

„Ne radi se tu o jednoj molitvi, oni (Sotonistički hram, op.a.) su htjeli zabraniti bilo kakvu molitvu“, rekao je Diciccio. „U tome leži njihova pobjeda… postigli su svoj cilj.“ Njegovo mišljenje poduprijeto je činjenicom da je član Sotonističkog hrama iz Tuscona odustao od moguće tužbe nakon što je molitva zamijenjena šutnjom.

‘Jedini tko je utišan je Bog’

Diciccio tvrdi kako postoje i drugi načini na koji se mogla ograničiti prisutnost sotonista a da se ne kompromitira dosadašnji način molitve, poput modela u kojem bi gradski vijećnici mogli odlučiti koga će pozvati da održi molitvu. U tom bi slučaju svaki vijećnik odgovarao za osobu koju je pozvao kao i za ono što je izgovoreno tijekom molitve. Dapače, Sal Diciccio tvrdi kako se zahtjev Sotonističkog hrama nije trebao niti razmatrati s obzirom na to da njihova zajednica ne pripada gradu Phoenixu.

„Mislim da ljudi ne razumiju dubinu (posljedica) koje ima dopuštanje sotonističke molitve. Vjerujem da je ona nezdrava za zajednicu“, rekao je Diciccio nadodavši kako je grad posljednjih 65 godina imao brojne molitve koje nisu bile nužno iz kršćanske perspektive, ali su na određen način bile „pozitivne“.

S njim se slaže i otac Vince Lampert, svećenik koji služi kao egzorcist: „Odluka Gradskog vijeća grada Phoenixa pobjeda je sotonista koji žele maknuti Boga iz javnog života. Jedini tko je ovim odabirom utišan je Bog.“

Također, dogradonačelnik Phoenixa Daniel Valenzuela, objavio je dopis u koje piše kako ova odluka “nije učinila zajednicu sigurnijom, nije pomogla rastu ekonomije, nije učinila škole sigurnijima niti vodu čistijom”, apeliravši da se odustane od debata koje polariziraju javnost umjesto da je homogeniziraju.

Vijećnik Sal Diciccio pak smatra kako ovime priča ipak nije završena, nadodavši kako je Phoenix na neki način „predvoditelj“ nečega što bi se moglo pretvoriti u nacionalnu debatu.

Tino Krvavica | Bitno.net