Collage

– Željeli smo nešto poduzeti, a sveta misa je najsnažnija molitva. Učinilo nam se prikladnim slaviti misu zajedno sa ispovijedi, kako bi se pokajali za vlastite grijehe i molili se Presvetom Srcu Isusovom za zadovoljštinu – kazala je Teresa Chisolm iz župe sv. Josipa.

Brončani spomenik visok gotovo tri metra i težak dvije tone postavljen je na nepoznatoj lokaciji, a prema pisanju medija događaju su mogli nazočiti samo uzvanici s posebnim ulaznicama. Prvotna želja organizatora bila je postaviti spomenik  ispred zgrade vlade savezne države u Oklahoma Cityju i to pokraj spomenika Deset zapovijedi, no nakon što je Vrhovni sud Oklahome odlučio kako vjerskim simbolima nije mjesto na javnim površinama, sotonisti su morali pronaći drugu lokaciju.

Uoči postavljanja spomenika, na web stranici Sotonističkog Hrama objavljen je sljedeći poziv:

„Sotonistički Hram poziva te da nam se pridružiš u noći kaosa, buke i razvrata tijekom otkrivanja (spomenika) – hedonističke proslave kojom će biti predstavljen kontroverzni kip Bafometa, popraćene provokativnim performansima i instalacijama… Događaj će poslužiti kao poziv na borbu kojom ćemo započeti svoj najžešći rat u ime osobnih prava na slobodu od sebeslužećih teokrata. Dođi, pleši s vragom i iskusi stvaranje povijesti“.

I ostale kršćanske zajednice u Detroitu oštro su se usprotivile ovoj inicijativi.

– Posljednje što nam je potrebno je dobrodošlica zlu – komentirao je baptistički pastor Dave Bullock, dok je Corletta Vaughn iz Evangeličke Crkve poručila kako njezini vjernici neće dopustiti pretvaranje Detroita u grad sotonista.

Sekta Sotonistički Hram iz Detroita predstavlja se kao “ateistička vjerska organizacija posvećena sotonističkoj praksi i promidžbi Sotoninih prava”, a koja „Sotonu prihvaća kao simbol čovjekove naravi, predstavnika vječne pobune, prosvijetljenog traganja i osobne slobode.“

Iz sekte su najavili kako spomenik žele preseliti ispred zgrade savezne vlade u Arkansasu, budući da je ondje planirano postavljanje spomenika Deset zapovijedi.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net