Vijesti

Ekumenski susret u Njemačkoj prošlog je tjedna održan pod geslom „Sudjelovanje u životu“, a pod predsjedanjem münchenskog nadbiskupa kardinala Reinharda Marxa i evangeličkog biskupa Heinricha Bedforda-Strohma. Na skupu se isticala važnost zajedničkoga doprinosa svih skladnom životu društva. Takvi se susreti održavaju već dvadeset godina, a ovogodišnji je bio usmjeren prema međugeneracijskoj solidarnosti. Posebno se isticao navod iz dokumenta Njemačke biskupske konferencije o kršćaninu gdje se kaže da je kršćanin onaj koji se usprkos svim poteškoćama u životu obvezuje na uspješan život.

Prošlih je dana pod pokroviteljstvom Papinskog vijeća za laike pod naslovom „Ujedinjeni u Kristu za novu evangelizaciju“, u Asizu održana promicateljska međunarodna konferencija katoličkih bratovština. To je ujedno bila i prigoda „za produbljivanje duhovne veze s Papom” pogotovu što se tiče novijih crkvenih pokreta poput ‘Obnove u Duhu’ ili Karizmatskom pokretu. Nastupili su mnogi uglednici, među kojima i kardinali i Papin propovjednik. Sve je to bilo u vidiku Trinaeste redovne Sinode biskupa o Novoj evangelizaciji za prenošenje kršćanske vjere zakazane za početak Godine vjere, u listopadu ove godine.

Rabiti nove tehnologije u službi naviještanja – poticaj je, kako prenosi agencija Sir, proizišao sa seminara održanoga prošlih dana u Harissi, u Libanonu, o temi „Komunikacija na Srednjem istoku kao sredstvo evangelizacije, dijaloga i mira“. Na seminaru koji je organiziralo Papinsko vijeće za obavijesna sredstva i Vijeće istočnih katoličkih patrijarha, sudjelovali su patrijarsi i biskupi iz raznih zemalja toga područja, među kojima iz Sirije, Jordana i Iraka, a bilo je i stručnjaka na području medija.

U britanskom gradu Leedsu, od 23. do 26. je travnja održano proljetno zasjedanje Biskupske konferencije Engleske i Velsa, u čijem su središtu – kako je izvijestila agencija Sir – bile važne i osjetljive teme poput braka, Godine vjere, zvanjā, Olimpijskih igara u Londonu, te pitanje seksualnoga zlostavljanja. Među njima je u ovom trenutku posebno aktualna tema braka, budući da je premijer David Cameron izrazio namjeru legaliziranja brakova među homoseksualcima, te potaknuo postupak konzultacija o toj temi među građanima. (rv/bitno.net)