Vijesti iz Crkve u svijetu

U britanskom gradu Leedsu, od 23. do 26. je travnja održano proljetno zasjedanje Biskupske konferencije Engleske i Velsa, u čijem su središtu – kako je izvijestila agencija Sir – bile važne i osjetljive teme poput braka, Godine vjere, zvanjā, Olimpijskih igara u Londonu, te pitanje seksualnoga zlostavljanja.

Vijesti

Ekumenski susret u Njemačkoj prošlog je tjedna održan pod geslom „Sudjelovanje u životu“, a pod predsjedanjem münchenskog nadbiskupa kardinala Reinharda Marxa i evangeličkog biskupa Heinricha Bedforda-Strohma. Na skupu se isticala važnost zajedničkoga doprinosa svih skladnom životu društva. Takvi se susreti održavaju već dvadeset godina, a ovogodišnji je bio usmjeren prema međugeneracijskoj solidarnosti. Posebno se isticao navod iz dokumenta Njemačke biskupske konferencije o kršćaninu gdje se kaže da je kršćanin onaj koji se usprkos svim poteškoćama u životu obvezuje na uspješan život.

Prošlih je dana pod pokroviteljstvom Papinskog vijeća za laike pod naslovom „Ujedinjeni u Kristu za novu evangelizaciju“, u Asizu održana promicateljska međunarodna konferencija katoličkih bratovština. To je ujedno bila i prigoda „za produbljivanje duhovne veze s Papom” pogotovu što se tiče novijih crkvenih pokreta poput ‘Obnove u Duhu’ ili Karizmatskom pokretu. Nastupili su mnogi uglednici, među kojima i kardinali i Papin propovjednik. Sve je to bilo u vidiku Trinaeste redovne Sinode biskupa o Novoj evangelizaciji za prenošenje kršćanske vjere zakazane za početak Godine vjere, u listopadu ove godine.

Rabiti nove tehnologije u službi naviještanja – poticaj je, kako prenosi agencija Sir, proizišao sa seminara održanoga prošlih dana u Harissi, u Libanonu, o temi „Komunikacija na Srednjem istoku kao sredstvo evangelizacije, dijaloga i mira“. Na seminaru koji je organiziralo Papinsko vijeće za obavijesna sredstva i Vijeće istočnih katoličkih patrijarha, sudjelovali su patrijarsi i biskupi iz raznih zemalja toga područja, među kojima iz Sirije, Jordana i Iraka, a bilo je i stručnjaka na području medija.

U britanskom gradu Leedsu, od 23. do 26. je travnja održano proljetno zasjedanje Biskupske konferencije Engleske i Velsa, u čijem su središtu – kako je izvijestila agencija Sir – bile važne i osjetljive teme poput braka, Godine vjere, zvanjā, Olimpijskih igara u Londonu, te pitanje seksualnoga zlostavljanja. Među njima je u ovom trenutku posebno aktualna tema braka, budući da je premijer David Cameron izrazio namjeru legaliziranja brakova među homoseksualcima, te potaknuo postupak konzultacija o toj temi među građanima. (rv/bitno.net)Bitno.net očekuje korisne, poticajne, pozitivne, objektivne i informativne komentare koji upotpunjuju članak/vijest ispod koje su objavljeni. Komentari koji sadržavaju mržnju, psovanje, nasilno ponašanje, nepoštivanje sugovornika i autora članka, osobe spomenute u članku ili vijesti itd., bit će obrisani. Bitno.net ne odgovara za sadržaj komentara pošto se isti objavljuju u realnom vremenu. Podsjećamo vas da po novim izmjenama kaznenog zakona od 01.01.2013. (glava XV.) zbog vaših komentara možete kazneno odgovarati. Komentari ispod članaka ne predstavljaju nužno stajališta uredništva portala Bitno.net.

Prikaži komentare