“Papa Franjo pozvao punkericu na božićni koncert u Vatikanu”, to je otprilike naslov koji su ovih dana prenijeli svi zapadni, a potom i domaći mediji i koji je govorio o tome kako je američka glazbenica Patti Smith dobila poziv sudjelovati na tradicionalnom koncertu koji se već nekih 2o godina događa pod pokroviteljstvom Svete Stolice u vrijeme došašća.

Vijest je prenesena kao prava “senzacija” koja je, očekivano, naišla na potpuno različite reakcije. Liberalni mediji su taj poziv koji je, navodno, došao od samog Pape dočekali kao još jednu “potvrdu” kako je Franjo “cool”, a pored svega ima i sjajan glazbeni ukus jer poziva na koncert jednu od najutjecajnijih autorica u povijesti rocka. S druge strane, bilo je puno onih kojima nije jasno zašto Papa osobno poziva Smith čiji je prvi hit “Gloria” iz davne 1974. započinjao stihovima “Isus je umro za nečije grijehe, ali ne za moje…” i što ona ima raditi na takvom koncertu.

Međutim, “senzacija” koju je ova vijest proizvela ipak duguje puno više medijskim spinovima nego činjenicama. Pozabavimo se tim činjenicama.

Kao prvo, nema ničeg “revolucionarnog” u tome što će Smith pjevati, ne u gradu Vatikanu, nego u Rimu, u dvorani Dall’Auditorium della Conciliazione di Roma jer je prošle godine već pjevala na istom mjestu i u isto vrijeme. Smith je, naime, bila gošća na prošlogodišnjom Concerto di Natale koji se događao u toj dvorani u Rimu i tada je pjevala par pjesama, među ostalim i svoj najveći hit “Because the Night” koji je za nju svojedobno napisao američki glazbenik Bruce Springsteen (o njegovom stvaralaštvu nadahnutom katoličkom ikonografijom više OVDJE).

Concerto di Natale održava se još tamo od 1993. i nastao je iz humanitarnih pobuda, radi skupljanja sredstava u različite svrhe. Njegov formalni pokrovitelj jest rimska biskupija, ali organizator je agencija Prime Time,  a nekoliko zadnjih godina u organizaciji sudjeluje i Fundacija don Bosco nel Mondo koja je prihode od koncerata usmjerila u nekoliko salezijanskih humanitarnih projekata.

Koncert se do 2006. održavao u Dvorani Pavla VI., ali je potom prebačen, neki tvrde nakon odluke Benedikta XVI. u rimske glazbene dvorane, uz televizijski prijenos na postaji RAI. Tijekom godina na njemu su svirali razni umjetnici, pri čemu puno njih nisu imali previše veze s katoličkom vjerom. Među njima su i Enya, Terence Trent d’Arby, the Gipsy Kings, Bryan Ferry, Annie Lennox i Frank Sinatra. Dakle, riječ je o događaju koji prije svega ima humanitarni, ne nužno i vjerski karakter.

Nadalje, rimska biskupija formalno stoji iza koncerta, ali malo je vjerojatno da je odluku da Patti Smith svira i na ovogodišnjem koncertu donio baš papa Franjo (naravno, Sveta Stolica sigurno daje odobrenje na popis izvođača). Priča o dolasku Patti Smith i na ovogodišnji koncert krenula je, čini se od američke stranice The Huffington Post, koju je potom prenijela Corriere della sera. Iako se u članku Huffington Post ne govori o tome kako je riječ o “pozivu pape Franje”, talijanski dnevni list je svoj članak intonirao kao da je riječ upravo o tome – o osobnom pozivu pape Franje.

Razlog tome, vjerojatno, jest što talijanski medij dolazak Smith u Rim stavlja u kontekst jednog drugog njezinog koncerta u Italiji – onog u Napulju koji se 9. prosinca treba održati u bazilici San Giovanni Maggiore. Katolička udruga Portosalvo prosvjedovala je protiv njezina koncerta, smatrajući kako je pjevanje Patti Smith na svetom mjestu – blasfemija, nakon čega je krenula rasprava o cijelom slučaju. Portosalvo traži od nadbiskupa Napulja kardinala Crescenzio Sepea da koncert zabrani, ali sada Corierre della Sera piše kako je to malo izvjesno nakon što je “papa Franjo pozvao Smith u Rim”. Što će reći, talijanski dnevni list koristi neprovjerene i napola točne informacije kako bi cijeli spor oko nastupa američke glazbenice učinio “pikantnijim”, nakon čega su svi mediji objavili kako je “papa Franjo odabrao Smith” za božićni koncert.

Nakon što su iz Portosalva tražili zabranu koncerta u Napulju, oglasila se i sama Smith, rekavši kako je “sviranje u bazilici čast i zadovoljstvo za nju”, te kako prilikom nastupa na posvećenim mjestima “uvijek pazi da ne pjeva pjesme čiji bi sadržaj mogao uvrijediti bilo koga”.

Inače Smith, koja je iskazala velike simpatije prema papi Franji, te ga je susrela na općoj audijenciji u travnju ove godine, doista je jedna od najznačajnijih rock glazbenica u povijesti tog glazbenog žanra. Mediji su joj dali titulu “majke punka” zbog žestine i intrigantnosti njezinih albuma iz prve polovice 1970-ih, ali riječ je o glazbenici koja je umjetnički formirana kroz hippie pokret i beat poeziju. Smith, koja je prije svega pjesnikinja, a potom glazbenica, bila je jedna od onih koja je svojim stvaralaštvom učinila da rock glazba tijekom vremena postane legitimna umjetnička forma.

Majka joj je bila je Jehovin svjedok, zbog čega je od malih nogu dobro poznavala Bibliju. Kasnije, kada je postala umjetnički aktivna govorila je o utjecaju koji njezin biblijski odgoj te budizam imaju na nju, ali nikada se nije izjašnjavala kao sljedbenik neke vjere. Međutim, njezine pjesme uvijek su bile ispunjene vjerskim, posebice kršćanskim motivima. Smith je, inače, prije nekoliko godina prošla kroz pravu životnu tragediju – prvo joj je umro suprug, potom jako brzo voljeni brat, a potom i klavijaturist iz benda koji joj je bio bliski prijatelj. Nakon toga se činilo kako se glazbom više neće baviti, ali se vratila na scenu na nagovor prijatelja.

Što se tiče spornih stihova o Isusu, Smith je nedavno izjavila kako ti stihovi nisu bili usmjereni protiv kršćanstva, nego su više govorili o tome kako želi biti umjetnik koji ne robuje nikakvim konvencijama. Treba napomenuti da se u to vrijeme Smith svojim stilom života potpuno uklapala u isprazni hedonizam rock kulture (ali, nikada nije bila ovisna o narkoticima niti ih je smatrala važnim za svoje stvaralaštvo), ali njezina umjetnost bila je puno ambicioznija od toga.

Naravno, ne treba se zavaravati i misliti kako bi glazba Patti Smith mogla biti bez problema dijelom nekog katoličkog vjerskog događanja u Vatikanu ili bilo gdje drugdje, ali njezine pjesme će na humanitarnom božićnom koncertu u Rimu zasigurno doprinijeti kvaliteti cijelog događaja.

Papa Franjo neće nazočiti koncertu u Rimu, jer niti do sada nije bila praksa da pape nazoče tim koncertima, ali će se izvođači susresti s njim taj dan u kraćoj privatnoj audijenciji (među izvođačima je i sestra Cristina, pobjednica talijanskog talent showa koja priprema album).

Prenosimo video s prošlogodišnjeg nastupa Patti Smith u Rimu kada je pjevala i božićnu pjesmu “O’Holy Night”.

Goran Andrijanić | Bitno.net