Kriokonzervacija

Sud u Strasborgu odbacio je žalbu talijanske državljanke Adeline Parrillo koja je na temelju svojih “prava na privatnost i vlasništvo“ željela donirati pet embrija nastalih u postupku medicinski potpomognute oplodnje 2002. godine, a u kojoj je sudjelovao njezin pokojni partner Stefano Rolla.

Nakon Stefanove smrti 2003. godine, Adeline je odustala od trudnoće i odlučila donirati embrije u svrhu istraživanja, što je prema talijanskom zakonu izričito zabranjeno. Parillo se 2011. godine žalila Europskom sudu za ljudska prava navodeći kako tzv. zakon 40/2004 ugrožava njezina prava. Ipak, suci u Strassborgu ne misle tako.

„Ljudski embriji ne mogu biti svedeni na predmete u vlasništvu“, stoji u presudi, a zabrana ovakvih postupaka smatra se „nužnom u demokratskom društvu“.

Suci su odbacili i tvrdnje Adelinne Parrillo prema kojima bi njezin partner sigurno pristao na doniranje embrija, zaključivši kako za to ne postoje nikakvi dokazi.

Odluku suda s oduševljenjem su komentirali članovi talijanskih pro-life udruga. Tako predsjednica udruge Znanost i život Paola Ricci Sindoni u ovakvoj presudi vidi potvrdu da „ljudska bića, u kojoj se god fazi života nalazila, nisu predmeti, već osobe”, te da ih se kao takve “ne može smatrati predmetima istraživanja“.

Reagirao je i počasni predsjenik Pokreta za život Carlo Casini izjavivši kako „odluka ima ogromnu važnost jer je Parrillo svoj prigovor temeljila na jasnoj kvalifikaciji embrija kao predmeta, te potom i na temeljnom pravu na vlasništvo koje joj, prema njezinom razmišljanju, dopušta raspolagati embrijima onako kako želi“.

Mnogi smatraju kako bi ova presuda mogla imati dalekosežne posljedice u zaštiti prava ljudskih embrija.

Podsjetimo, uporabu embrija u svrhu znantvenog istraživanja Katolička Crkva smatra neprihvatljivom. Tako u Naputku Kongregacije za nauk vjere „Dignitas personae“ čitamo:

„Posve su neprihvatljivi prijedozi da se ti embriji uporabe za istraživanje, odnosno za terapijske svrhe, jer to za sobom povlači stav prema kojemu su embriji tek ‘biološki aterijal’, što pak uključuje njihovo uništavanje. Isto je tako neprihvatljiv prijedlog da se ti embriji odmrznu i umjesto da budu aktivirani, uporabe se za istraživanje kao da je riječ o običnim leševima“ (DP 19)

Miodrag Vojvodić|Bitno.net