Foto: Vatican Radio

Nakon što ga je jedan novinar upitao je li on “socijaldemokratski papa” zbog nekih teza koje je iznio u svom govoru pred članovima Europskog parlamenta u Strasbourgu, papa Franjo se nasmijao i rekao da se zbog novinarskih pitanja ponekad osjeća kao insekt iz neke kolekcije koju promatraju.

“To je čisti redukcionizam, to što pitate. Osjećam se kao da sam neki insekt iz kolekcije koju promatrate. ‘Evo, ovo je socijaldemokratski insekt'”, odgovorio je Papa smijući se.

S novinarima je razgovarao u zrakoplovu kojim se u Vatikan vraćao iz Strasbourga, a spomenuto pitanje odnosilo se na tezu koju je Papa iznio u govoru i koje se odnose na opasnosti od multinacionalnih korporacija koje smanjuju suverenitet demokratskih država.

Papa je naglasio kako se u svom govoru oslanjao na socijalni nauk Crkve i kako je sve što je izrekao bilo nadahnuto s njim.

“A socijalni nauk Crkve nadahnut je Evanđeljem i kršćanskom tradicijom”, rekao je papa Franjo, dodajući kako uvijek izražava stajalištsa Crkve, a ne neke jednostrane političke filozofije.

“Ali, hvala vam na pitanju. Nasmijali ste me”, dodao je Papa.

Papa je odgovarao i na druga pitanja povezana sa svojim govorima, a ali i na neka o temi terorizma. Upitan o stanju na Bliskom istoku, Papa je odgovorio kako nikada ne bi “zatvorio vrata” pregovoorima s Islamskom državom, ako to znači okončanje ljudskih patnji u toj regiji.

G. An. | Bitno.net