U nizu sastanaka od ponedjeljka ujutro do srijede popodne, kardinali su s Papom raspravljali o izradi novoga dokumenta o strukturi Rimske kurije. Pater Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, rekao je na brifingu za medije da nisu postavljeni konačni datumi, ali su kardinali izrazili nadu da će se približiti ostvarenju tog cilja do kraja 2016. godine.

Vijeće je razmatralo više od 60 mišljenja kardinalâ iz čitavoga svijeta, s osobitom pažnjom na osnivanje dva nova vatikanska dikasterija: jedan za milosrđe, pravdu i mir, a drugi za laike, obitelj i život. Govoreći pak o reformi vatikanskih medija, p. Lombardi je potvrdio da je posebno ustanovljeno povjerenstvo, kojemu je na čelu lord Chris Patten, predalo svoj završni izvještaj o načelima za opći preustroj. Papa sada treba imenovati novo vijeće, koje će osmisliti detaljan plan za provedbu novih mjera, čiji je cilj smanjenje troškova te bliža i lakša suradnja.

Na koncu je p. Lombardi istaknuo da je kardinal Seán Patrick O’Malley potaknuo raspravu o pitanju odgovornosti svećenika, redovničkih poglavara i biskupa koji su neodgovorno postupali u slučajevima zlostavljanja maloljetnika. Premda Crkva sada ima jasne smjernice kako postupiti s prijestupnicima, kardinal O’Malley, predsjednik novoutemeljenoga Povjerenstva za zaštitu djece, istaknuo je da valja predvidjeti odgovarajuće postupke i načine procjene „zloporabe položaja“ u tim slučajevima, posebno što se tiče odgovornih osobâ u Crkvi.

Vijeće kardinala trebalo bi se ponovno sastati od 8. do 10. lipnja, od 14. do 16. rujna te od 10. do 12. prosinca – dodao je na kraju brifinga ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice.

Radio Vatikan | Bitno.net