Irak

Osvrnuvši se na stanje kršćana na Bliskom istoku u razgovoru za Radio Vatikan nadbiskup Dominque Mamberti, tajnik za odnose s državama, rekao je da Sveta Stolica s velikom zabrinutošću prati stanje kršćanskih zajednica na Bliskom istoku.

– Teroristi su u Mosulu zauzeli ili oštetili oko trideset crkvi i samostana, a sva su raspela uklonili. Kršćani su oduvijek u Mosulu, a prošle nedjelje u tom gradu nije slavljena sveta misa. Treba imati na umu da su kršćani u Iraku, kao i u drugim krajevima Bliskoga istoka, prisutni od samoga početka Crkve te da su imali značajnu ulogu u razvoju društva, da na Bliskom istoku žele ostati kao čimbenici mira i pomirbe – istaknuo je nadbiskup Mamberti.

Na upit o tomu što Sveta Stolica čini da olakša patnje kršćana, rekao je da je Sveta Stolica prisutna na raznim razinama.

– Prije svega, Papa je u raznim prigodama i na vrlo ganutljiv način očitovao blizinu kršćanskim zajednicama, posebice obiteljima iz Mosula, pozvavši sve vjernike da mole za njih. Preko njihovih vjerskih vođa, među njima i kaldejski babilonski patrijarh, te sirijski antiohijski patrijarh, Sveti je Otac kršćanima izrazio blizinu hrabreći pastire i vjernike da budu postojani u nadi. On je preko Papinskoga vijeća ‘Cor unum’ izbjeglim obiteljima poslao novčanu pomoć, da olakša njihove tegobe – istaknuo je nadbiskup dodajući:
Što se pak tiče nas, Državno tajništvo vlastitim diplomatskim kanalima neprestano upozorava međunarodnu zajednicu i državne vlade na sudbinu te naše braće i sestara. A upravo je jučer, 29. srpnja, svim veleposlanstvima ovjerovljenim pri Svetoj Stolici poslan dokument s posljednjim apelima Svetoga Oca koji se odnose na stanje na Bliskom, s molbom da poruku prenesu svojim vladama – kazao je nadbiskup Mamberti te nastavio:
Od svega srca želimo da međunarodna zajednica ozbiljno promisli o kritičnom stanju kršćana na Bliskom istoku, jer su u pitanju temeljna načela o ljudskom dostojanstvu, o potrebi poštivanja ljudskih prava svake osobe za miroljubiv i skladan suživot osoba i naroda. Irak je kao i druge države Bliskog istoka pozvan da bude uzor suživota između raznih zajednica, inače će to biti veliki gubitak i vrlo loša poruka cijelom svijetu – ustvrdio je nadbiskup.

Na upit što misli o sukobima na Bliskom istoku i o porastu nasilja u Pojasu Gaze, rekao je da je stanje vrlo tragično i žalosno, te da postoji opasnost navikavanja na nasilje, te slijedom toga da ga se prihvaća kao neizbježno, to ne bi bilo pravedno. Sveti je Otac često pozivao na molitvu za mir; zazivajući dar mira i prihvaćajući Božji poziv da se prekine uvojnica mržnje i nasilja – podsjetio je nadbiskup.

– Ovdje bih želio ponoviti Papin poziv svim odgovornima na lokalnoj i međunarodnoj razini da ne štede napore kako bi se poradi dobra svih prekinulo neprijateljstvo i postigao željeni mir. Kako veli upravo papa Franjo, potrebno je više hrabrosti za mir nego za rat; osim toga, svaka bi se odluka trebala temeljiti na općem dobru a ne na posebnim interesima – zaključio je nadbiskup Mamberti.

RV/Bitno.net