Foto: Catholic Church of England and Wales @flickr.com

Vlč. Tomasz Jaklewicz, zamjenik urednika najutjecajnijeg katoličkog medija u Poljskoj, tjednika Gosc Niedzielny, objavio je danas svoj komentar  izvanredne Biskupske sinode o obitelji koju je pratio kao novinar ovih dana i na zanimljiv način ponudio sažetak kontroverznih zbivanja ovih dana u Rimu.

Jaklewicz, čije je izvrsne analize naš portal već prenosio (pročitajte OVDJE), u uvodu svog teksta napisao je da i on, kao i mnogi drugi vjernici diljem svijeta, “pokušava otkriti što se zapravo događa na Sinodi”.

“Ono zbog čega nam je to tako teško razumijeti posljedica je, prije svega, poteškoća u komunikaciji. Niti jedan novinar nema punu i jasnu sliku o sinodskim zasjedanjima. Ne znamo kako su izgledale rasprave na njima, kakvo je bilo ozračje na njima, kakvi se argumenti koriste i kako se rasprava razvijala. Sve to zahvaljujući odluci Tajništva sinode da interventi ostanu tajnom”, piše Jaklewicz i dodaje kako je glasnogovornik Svete Stolice o. Federico Lombardi na susretima s novinarima govorio o “jedinstvu i djelovanju Duha Svetoga”, dok su oni biskupi kojima je to bilo dopušteno davali potpuno drugačiju sliku o zbivanjima na sinodi – polariziranu.

“Jasno je da ovako žestokih rasprava na sinodi već dugo nije bilo. Postojala su zapravo tri sinode: ona stvarna, ta iz službene verzije i ona o kojoj smo sliku slagali iz razih izjava različiti biskupa”, pojasnio je Poljak.

Kontroverzni „Relatio post disceptationem”, po njemu, doista je otišao “predaleko” i mnogima se učinilo kako je riječ o kompromisu Crkve s dominantnom kulturom koja podcjenjuje brak.

“Taj tekst, koji je pripremilo Tajništvo sinode, trebao je biti sažetak rasprava tijekom prvog tjedna sinode. Međutim, ubrzo se pojavila sumnja da li taj dokument odražava tijek rasprave na Sinodi ili je riječ o stavovima konkretnih članova Tajništva. Prvi je svoju sumnju izrazio nadbiskup Stanisław Gądecki u razgovoru za Radio Vatikan. Radilo se prije svega o izvanbračnim zajednicama i homoseksualnim parovima. Relatio je zagovarao toliku otvorenost prema njima da su iz teksta nestali nauk o grijehu i potrebi obraćenja”, nastavlja poljski svećenik.

Jučer, dakle na 16. listopada, dan kada se oblježavalo 36 godina od izbora Karola Wojtyłe, Jaklewicz je iz dva izvora čuo kako je na Sinodi intervenirao papa – Ivan Pavao II. U polušali Jaklewicz govori o “pravom čudu Ivana Pavla II.” O čemu je riječ?

Tijekom zasjedanja “malih skupina” koje su bile formirane po jezičnom ključu ispostavilo se da je većina sinodskih otaca nezadovoljna Relatiom i njegovim tezama. Svih 10 grupa je u raspravi koja je bila konstruktivnija i življa nego na velikoj sinodi došli su do takvih zaključaka, a potom dokumente koji su rezimirali njihov rad objavili u javnosti. To je, izvještava Jaklewicz, napravljeno unatoč Tajništvu sinode koje je bilo protiv tog objavljivanja (izvješća na francuskom, engleskom, talijanskom i španjolskom možete vidjeti OVDJE).

“Pokazalo se da su sinodski oci odlučili reći stpo onim tendencijama koje su se pokazale u dokumentu objavljenom u ponedjeljak. Biskupi su odlučili naglasiti pozitivnije gledanje na brak, ukazivanje na njegovu ljepotu i važnost i neprolaznu vrijednost. Jer mlade ljude treba oduševiti pozivom na istinski kršćanski brak, a ne sugerirati kako je on nemoguć i neostvarljiv. Treba dati prednost istini o braku koju je oglasio Isus Krist”, tako je Jaklewicz opisao stajališta iznesena u radovima “malih skupina”.

“Susreo sam i svećenike i laike koji su bili duboko zabrinuti vijestima sa Sinode. To je znak da nam je stalo do naše Crkve. Zapamtimo, mediji uvijek ističu krajnja stajališta u nekoj raspravi, a svoju sliku stvarnosti grade na podjelama. Dakle, sačekajmo konačan tekst, svi ovi dosadašnji dokumenti samo su radni. Nadalje zapamtimo da je Sinoda savjetodavno tijelo, njegovom funkcijom nije nuđenje rješenja, nego više defincija problema. Zadnju riječ uvijek ima papa. Kao treće, rasprave u Crkvi nešto su potpuno normalno. Kao četvrto – nad nama bdije Duh Sveti. I kao peto – molimo se za Franju i Sinodu. Vjerujmo Bogu i Crkvi”, zaključio je svoj tekst katolički publicist.

Podsjetimo, sutra u 13 sati u dvorani Ivana Pavla II. Tiskovnog ureda Svete Stolice održat će se konferencija za novinare o poruci s Treće izvanredne opće biskupske sinode o obitelji, dakle finalnom dokumentu ovog okupljanja sinodskih otaca u Vatikanu. Tiskovnoj konferenciji prethodit će glasanje sinodskih otaca o nacrtu finalnog dokumenta.

Goran Andrijanić | Bitno.net