Papa Franjo

U poslanici se opisuje Pavlov čin klanjanja na sljedeći način: „Prigibam koljena pred Ocem”, koji “snagom u nama djelatnom može učiniti mnogo izobilnije negoli mi moliti ili zamisliti“. Sveti Pavao koristi „jezik bez ograničenja“ – kaže Sveti Otac Franjo – klanja se Bogu koji je „poput mora bez plaže, bez granica, neizmjerno more“.

I Pavao moli Oca, za sve nas, kako bi „ojačali po Duhu njegovu u snazi za unutarnjeg čovjeka“. Pavao „Moli Oca kako bi Duh Sveti došao i ojačao nas, dao nam snage“ – objašnjava papa Franjo.

„Ne može se ići naprijed bez snage Duha. Naše snage su slabe. Ne može se biti kršćanin bez milosti Duha. Vlastitost je Duha da mijenja srce, čini da napredujemo u krepostima, da izvršavamo zapovijedi“ – ističe Papa i dodaje: „Potom“, sv. Pavao „traži od Oca drugu milost“: „Kristovu prisutnost, jer ona čini da rastemo u ljubavi.“ Kristova ljubav, „koja nadilazi svaku spoznaju“, koju se ne može shvatiti“ osim po „činu klanjanja ovoj neizmjernoj uzvišenosti“.

„To je Pavlovo mistično iskustvo, koje i nas uči molitvi hvale i klanjanja“ – istaknuo je Papa, nastavivši: „Pred svim našim malenostima, našim egoističnim interesima, kojih ima toliko, Pavao izvija svoju hvalu u činu klanjanja i moli Oca da nam pošalje Duha kako bi nam dao snagu i mogućnost ići naprijed; da bi spoznali Kristovu ljubavi i da bi nas Krist utvrdio u ljubavi. I govori Ocu: ‘Hvala, jer ti možeš učiniti ono što mi ne možemo ni zamisliti’. To je lijepa molitva“ – kazao je Sveti Otac.

„S tim unutarnjim životom može se shvatiti kako je Pavao mogao ostaviti sve i sve držati otpadom, samo da bi stekao Krista i našao se u Kristu“ – smatra papa Franjo. „Bilo bi nam dobro na taj način razmišljati, bilo bi dobro da se i mi klanjamo Bogu. Bilo bi nam dobro slaviti Boga, ući u taj svijet punine, veličine, velikodušnosti i ljubavi. Bilo bi nam dobro, jer tako možemo ići naprijed u velikoj zapovijedi – jedinoj zapovijedi, koja je temelj svim drugima: u ljubavi, ljubavi prema Bogu i bližnjemu“ – zaključio je Papa.

RV | Bitno.net