„Ako je netko homoseksualac i traži Boga te ima dobru volju, tko sam ja da mu sudim. Katekizam Katoličke Crkve to veoma dobro objašnjava. Homoseksualna orijentacija nije grijeh, ali homoseksualni odnosi jesu. Te osobe ne smiju biti marginalizirane zbog svoje orijentacije i moraju biti integrirani u društvo“, odgovorio je papa Franjo na upite novinara u zrakoplovu na povratku iz Rio de Janeira u Vatikan. „Ta orijentacija nije problem. Moramo biti braća. Problem je u lobiranju za tu orijentaciju, kao što su problem lobiji pohlepnih, politički lobiji, masonski lobiji, toliko ih je mnogo. To je veći problem”, rekao je.

Što kaže Katekizam Katoličke Crkve?

“Homoseksualnost označava odnose između muškaraca ili žena koji osjećaju spolnu privlačnost, isključivu ili pretežitu, prema osobama istoga spola. Očituje se u vrlo različitim oblicima kroz vjekove i u različitim kulturama. Njezin psihički nastanak ostaje velikim dijelom neprotumačiv. Oslanjajući se na Sveto pismo, koje ih prikazuje kao teško izopačenje, Predaja je uvijek tvrdila da su “čini homoseksualni u sebi neuredni”. Protive se naravnom zakonu. Oni spolni čin zatvaraju daru života. Ne proizlaze iz prave čuvstvene i spolne komplementarnosti. Ni u kojem slučaju ne mogu biti odobreni.

Nemali broj muškaraca i žena pokazuju duboke homoseksualne težnje. Ne biraju oni svoje homoseksualno stanje; ono za većinu njih predstavlja kušnju. Zato ih treba prihvaćati s poštivanjem, suosjećanjem i obazrivošću. Izbjegavat će se prema njima svaki znak nepravedne diskriminacije. Te su osobe pozvane da u svom životu ostvare Božju volju, i ako su kršćani, da sa žrtvom Gospodinova Križa sjedine poteškoće koje mogu susresti uslijed svojega stanja.

Homoseksualne osobe pozvane su na čistoću. Krepostima ovladavanja sobom, odgojiteljicama nutarnje slobode, kadšto uz potporu nesebična prijateljstva, molitvom i sakramentalnom milošću, one se mogu i moraju, postupno i odlučno približiti kršćanskom savršenstvu.” (KKC, str. 578., 579.)

Papa Franjo o ulozi žene u Crkvi

Papa je također naglasio da žene definitivno neće obnašati svećeničku službu u Katoličkoj Crkvi.

„Crkva je o tome rekla svoje i rekla je ne… ta su vrata zatvorena”, odlučno je rekao Papa, no dodao kako bi želio da žene imaju veću i važniju ulogu u administrativnim i pastoralnim aktivnostima.

„Ne možemo ograničiti ulogu žena u Crkvi na ministriranje ili na predsjedanje humanitarnim zakladama… mora biti više od toga”, rekao je.

Razgovor s novinarima u zrakoplovu trajao je 80 minuta i obuhvatio je širok raspon tema.

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]

Papa je također rekao da problematični Zavod za religijska djela (IOR), poznat i kao Vatikanska banka, mora biti iskreniji i transparentniji u svome djelovanju. Napomenuo je da će poslušati savjete povjerenstva koje je osnovao s ciljem ispitivanja stanja u banci i zatim odlučiti treba li je reformirati ili zatvoriti.

„Ne znam što će biti od toga. Neki kažu da je bolje da je banka, drugi misle da treba biti humanitarna zaklada, a treći da je treba zatvoriti”, rekao je Franjo.

Papa Franjo vratio se u ponedjeljak u Rim iz posjeta Brazilu u povodu 28. Svjetskog dana mladih u Rio de Janeiru. Bio je to njegov prvi posjet inozemstvu u pontifikatu.

Tijekom boravka u Brazilu 76-godišnji Papa mnogo se puta sastao s mladima, posjetio je jednu favelu, bivše narkomane i zatvorenike, a posjet je završio misom na Copacabani u nedjelju na kojoj se okupilo više od tri milijuna vjernika.

Izvor: www.zg-nadbiskupija.hr