Papa je istaknuo da kršćanin u životu ima donijeti radikalnu odluku; ne može postojati neko „polovično kršćanstvo“, ne mogu se posjedovati i nebo i zemlja.

Nakon što je Gospodin rekao mladom bogatašu da proda sav imetak i podari ga siromasima, Petar upita Isusa što bi učenici dobili zauzvrat kad bi ga nasljedovali. Papa je Franjo u svojemu razmišljanju u propovijedi krenuo od tog, vrlo aktualnog, razgovora.

Odmah je na početku Sveti Otac primijetio da Isus ne odgovara u smjeru koji su očekivali učenici; on ne govori o bogatstvu, nego obećava nasljedstvo Kraljevstva nebeskoga, ali uz progon, uz križ. Zbog toga, – napomenuo je Papa – kada je kršćanin privržen dobrima, stvara ružnu sliku kršćanina koji želi imati dvije stvari: nebo i zemlju. A kamen kušnje je upravo to što kaže Isus: križ i progoni.

To znači nijekati sebe, podnositi križ svakoga dana… – napomenuo je papa Franjo te dodao da su i učenici bili u toj kušnji; nasljedovati Isusa, ali što će biti na kraju tog dobrog posla? Sjetimo se majke Jakova i Ivana – dodao je Sveti Otac – kada je tražila od Isusa mjesto za svoje sinove. ‘Ovoga učini prvim ministrom, ovoga ministrom gospodarstva…’ te je tako u nasljedovanju Isusa poprimila svjetovni interes – istaknuo je Papa.

Ali, srce je tih učenika poslije bilo pročišćeno – primijetio je papa Franjo – sve do Duhova, kada su sve shvatili. Besplatnost u nasljedovanju Isusa odgovor je na besplatnost ljubavi i spasenja koje nam daje Isus. A kada se želi ići i s Isusom, i sa svijetom, i sa siromaštvom i s bogatstvom, to je polovično kršćanstvo koje želi materijalnu zaradu. To je duh mondenosti – upozorio je Papa.

Takav kršćanin šepa na obje noge, jer ne zna što želi – napomenuo je Sveti Otac navodeći proroka Iliju te istaknuo da za razumijevanje toga valja podsjetiti da nam Isus naviješta kako će prvi biti posljednji, a posljednji će biti prvi, odnosno onaj koji vjeruje ili koji je najveći, ima biti služitelj, odnosno najmanji.

Nasljedovanje Isusa, s ljudskoga stajališta nije dobar posao, jer je to služenje. To je On činio, i ako ti Gospodin dade mogućnost da budeš prvi, imaš se ponašati kao posljednji, odnosno služiti. A ako ti Gospodin dade mogućnost imetka, imaš se ponašati služeći, odnosno za druge. Tri su stvari koje nas udaljuju od Isusa: bogatstvo, taština i ponos – istaknuo je papa Franjo te dodao da je bogatstvo zbog toga tako opasno, jer odmah vodi do taštine, i ti se osjetiš važnim, a tada se uzoholiš i izgubiš se.

Naprotiv, put koji pokazuje Gospodin, put je na kojemu se valja „ogoliti“, kao što je On učinio: „Tko je prvi među vama neka svima bude sluga“ – napomenuo je Sveti Otac te primijetio – Isusa je taj posao s učenicima mnogo stajao, mnogo vremena, jer nisu dobro razumijevali. Stoga Ga i mi – dodao je – imamo moliti da nas pouči tom putu, toj znanosti služenja. Hoćeš li nas poučiti toj znanosti poniznosti? Toj znanosti da budemo posljednji kako bismo služili braći i sestrama u Crkvi?

Ružno je vidjeti kršćanina – dodao je Papa – bilo laika, posvećenu osobu, svećenika, ili biskupa, kada se vidi da se žele dvije stvari: nasljedovati Isusa i materijalna dobra, Isusa i mondenost. To je protu-svjedočanstvo koje udaljuje ljude od Isusa – rekao je Sveti Otac te potaknuo nazočne da nastave zajedno slaviti euharistiju misleći na Petrovo pitanje: ‘Sve smo ostavili, kako ćeš nam platiti?’, i na Isusov odgovor. Cijena koju će nam On dati jest sličnost s Njime. To će biti ‘plaća’. Velika ‘plaća’, biti slični Isusu! – istaknuo je na kraju papa Franjo.

RV | Bitno.net