U radnom dokumentu – objasnili su izvjestitelji jezičnih skupina – nije u dovoljnoj mjeri istaknuta ljepota i živost obitelji, koja je utemeljena na nerazrješivoj ženidbi između muškarca i žene, kao ni njezina uloga škole ljudskosti i integracije koja osnažuje društveno tkivo. Čini se da Instrumentum laboris pruža sociološku analizu poteškoća obitelji, navodeći probleme „gotovo kao litanije“, zaboravljajući pritom pogled vjere. Treba naprotiv više očitovati pozitivni vidik Crkve koja obiteljima pruža vjeru i nadu, ne ublažujući ili negirajući pritom objektivne teškoće – istaknuto je u izvještajima.

Ako je obitelj u krizi, onda je to možda zato što nedostaje pravilni odgoj u vjeri. Sama je Crkva u određenom smislu odgovorna za današnju situaciju – smatraju neki od sudionika – jer nije bila u skladu sa stvarnošću, te je gajila „srednjovjekovno“, „previše normativno“, a ne „integralno poimanje obitelji.

S obzirom na strukturu i sadržaj radnoga dokumenta Sinode, rečeno je da je – unatoč raznim pozitivnim elementima – velik dio teksta „manjkav ili nedostatan“ osobito s obzirom na „teologiju, jasnoću, povjerenje u snagu milosti, uporabu Svetog pisma i sklonost viđenja svijeta gotovo isključivo zapadnjačkim očima“. Papa i vjernici – rekli su neki od sudionika – „zaslužuju bolji tekst“, čije ideje neće biti zamagljene nejasnoćama.

Istaknuta je želja da se više progovori o opasnosti rodne teorije, koja se umeće u školske programe i na jedinstven način šteti obitelji. Također je izražena potreba za specifičnim pastoralom u prihvaćanju selilaca i izbjeglica, kao i potreba da se istaknu ne samo prava, već i njihove obveze. Jezične skupine nadalje traže da se više prostora posveti promišljanju o važnosti starijih osoba u obiteljskom životu, osobito baka i djedova, kao i da se razmotre teškoće osobâ s invalidnošću, čije pozitivne vidike valja više istaknuti i vrjednovati.

Neki su circuli minores imali i konkretne prijedloge: umetnuti u konačni dokument izvještaje iz obiteljskog života ili života svetaca, dopuniti ga biblijskim navodima, posvetiti više prostora temi čistoće i afektivnog odgoja, više pažnje posvetiti utjecaju tehnologije na obiteljski život, osobito u pogledu interneta i pornografije, produbiti temu bioetike itd.

Općenito je izraženo zadovoljstvo načinom rada u skupinama te su predložene brojne dopune ili izmjene radnog dokumenta Sinode. Jedna je skupina predložila da se tekst preda uredniku poradi razjašnjavanja i dorađivanja, jer – kako su rekli – „sadašnji je materijal očito proizvod povjerenstva. Zbog toga mu nedostaje ljepota, jasnoća i snaga“.

Radio Vatikan|Bitno.net


Molitva za plodonosne rezultate Biskupske sinode o obitelji!

Isuse, Marijo i Josipe
u vama promatramo
sjaj istinske ljubavi,
vama se s pouzdanjem obraćamo.

Sveta Nazaretska Obitelji,
učini i naše obitelji
mjestima zajedništva i prostorom molitve,
istinskim školama evanđelja
i malim domaćim Crkvama.

Sveta Nazaretska Obitelji,
neka u obiteljima nikada više ne bude
nasilja, zatvorenosti i podjele:
neka svatko tko je povrijeđen i sablažnjen
brzo osjeti utjehu i doživi ozdravljenje.

Sveta Nazaretska Obitelji,
neka predstojeća Biskupska sinoda
ponovno probudi u svima svijest
o svetom i nepovredivom značaju obitelji
i njezinoj ljepoti u Božjoj promisli.

Isuse, Marijo i Josipe,
čujte našu poniznu molitvu i uslišite nas.

Amen.