O progonima kršćana u Mosulu govorio je i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon. Nakon što su u Mossulu zapalili zgradu katoličke biskupije, islamistički ekstremisti, samoproglašenoga Islamskoga kalifata, zauzeli su vjekovni samostan Mar Behnam, nedaleko grada Qaraqosha, u kojem su boravili sirijsko-katolički redovnici – izjavio je sirijsko-katolički nadbiskup Mosula Johanna Petros Moshe, a prenijela agencija Fides. O drami mosulskih kršćana, u mjestu Ankawa, nedaleko od Ebrila, u iračkom Kurdistanu, raspravljali su u ponedjeljak lokalni biskupi sa stranim diplomatima i domaćim političarima.

Dok u cijelom Iraku ne prestaju nasilje i napadi, u noći je naime u Mahmoudiyi i Abu Graibu, zapadnom predgrađu Bagdada, poginulo šesnaest osoba, a čini se da iračkoj kršćanskoj zajednici prijeti opasnost istrebljenja. Čak je i irački premijer Nuri al Maliki uputio apel svim državama svijeta da „zajedno ustanu protiv posljednjeg zločina Islamske države, koja je iz Mosula silom potjerala kršćane“.

Na Papinu molitvu za iračke kršćane u razgovoru za Radio Vatikan osvrnuo se kaldejski pomoćni biskup Bagdada Saad Syroub, koji je preko zaklade Pomoć Crkvi u nevolji prošlih dana u više navrata uputio apel za mir u Iraku. Papin je apel stigao u pravi čas, jer su zaista prognani: potjerani su iz njihovih kuća, iz njihova kraja, iz njihova grada samo zato što su kršćani.

– Neku se dakle osobu zlostavlja i progoni zbog njezine vjere, zbog njezina vjerskoga očitovanja – kazao je pomoćni biskup.

Na upit o skloništu kršćanskih obitelji, rekao je da su neke pobjegle na sjever, prema Kurdistanu, neke pak prema Ebrilu, druge u kršćanska sela koja se nalaze i nizini Ninive.

– Pobjegle su u razne krajeve, a nalaze se u vrlo teškoj situaciji, jer nemaju ništa. Sve su izgubili i više se ne mogu vratiti u svoj kraj. Stanje je dakle jako kritično, obiteljima je nužna pomoć da mogu preživjeti ovu tragediju – upozorio je biskup Syroub.

Na primjedbu da je Sveti Otac u nedjelju baš o njima govorio, biskup je rekao da je gorčina u njihovu srcu i u mjestima gdje su se sklonili te da najčešće i ne slušaju vijesti.

– Velika je odgovornost nas svećenika, biskupa i državnih vlasti. Naš je patrijarh u više navrata nastojao smiriti stanje, koje je vrlo kritično. U Mosulu je zapaljena biskupska palača, u Qaraqoshu je zauzet samostan, a mnogi su samostani opljačkani, a redovnici potjerani. Zauzeli su i samostan svetoga Jurja, kuću sestara Presvetoga Srca, dominikanski samostan i sirijsko-katolički samostan u Mosulu. U Mosulu dakle više nema kršćana – ustvrdio je pomoćni biskup.

Na upit o reakcijama političara, rekao je da je politička situacija vrlo složena.

– Nesloga među političkim strankama onemogućuje postizanje rješenja za cijelu zemlju, a stanje izbjeglih obitelji ovisi o općoj političkoj situaciji. Apeli dosad nisu urodili plodom. Nadamo se da će političari postići dogovor kako bi se okončala ova tragedija. Brojne su obitelji izgubile nadu, ovdje ne vide budućnost i možda će zauvijek napustiti zemlju. Velika je opasnost s kojom se danas suočavamo: nestanak kršćanske zajednice, odnosno ostatka ostataka – zaključio je biskup Syroub.

RV/Bitno.net