Na devu i iglene uši, odnosno na to kako se „zanos“ za Krista vrlo brzo može preobraziti u „žalost i zatvaranje u samoga sebe“, podsjetio je papa Franjo, govoreći o susretu Isusa i bogatoga mladića koji obdržava sve zapovijedi te pita Isusa što bi još trebao učiniti da ga može slijediti. Papa je istaknuo Isusov odgovor: „Samo ti jedno nedostaje“, odnosno da rasproda sva dobra i novac da siromasima.

U mladiću je odmah nestalo radosti i nade, jer se nije želio odreći svojih dobara. Privrženost zemaljskim dobrima uvijek je počelo svakovrsne korupcije: osobne, poslovne, trgovačke, političke, odgojne… Zašto? Jer svi oni koji se ufaju u svoju moć i svoje bogatstvo misle da žive u raju. Zatvoreni su, bez obzora i nade. Naposljetku moraju ostaviti sve – objasnio je papa Franjo.

Govoreći o bogatstvu, rekao je da posjed materijalnih dobara ima tajnovitu moć. Bogatstvo posjeduje moć zavođenja, navodi nas da se zamišljamo u zemaljskom raju. Naprotiv, taj je zemaljski raj bez obzora, sličan je utvrdi koja štiti od lopova. Sterilan je život bez obzora, žalostan je i beznadan – istaknuo je Sveti Otac.

Privrženost materijalnim dobrima donosi žalost, čini nas sterilnima. Privrženost dakle, a ne upravljanje dobrima, jer bogatstvo je za opće dobro, za sve ljude. Ako je Bog nekoj osobi dao materijalna dobra u izobilju, onda ih ta osoba treba staviti na raspolaganje svima, a ne u njima sebično uživati, zatvoriti ih u svoje srce, koje potom postane pokvareno i žalosno – kazao je Papa.

Bogatstvo bez velikodušnosti nas zavarava da smo moćni, da smo kao Bog, a u konačnici nam oduzima ono najbolje, oduzima nadu. Isus nam u prvom blaženstvu veli kako valja postupati s materijalnim dobrima: Blaženi siromašni u duhu…, to znači da materijalna dobra imaju služiti općem dobru. S dobrima se ispravno postupa samo ako se velikodušno otvara ruka, srce i obzor – zaključio je Sveti Otac.

Radio Vatikan | Bitno.net