Papa Franjo je 7. prosinca potpisao reskript, dokument o ispunjenju i poštovanju novoga zakona o ženidbenom postupku. Stupanje na snagu, koje se podudara s početkom Jubileja milosrđa, apostolskih pisama u obliku motu proprija, „Mitis Iudex Dominus Iesus“ i „Mitis et Misericors Iesus“, od 15. kolovoza ove godine, koja su objavljena kako bi se pravednost i milosrđe primijenili na istinu o vezi onih koji su iskusili bračni neuspjeh, nameće, među ostalim, potrebu za usklađivanjem nove procedure u ženidbenim postupcima s propisima Rimske rote, u očekivanju njihove reforme.

Na nedavno održanom zasjedanju Biskupske sinode izražen je snažan poticaj Crkvi da se prigne prema svojoj najslabijoj djeci, obilježenoj ranjenom i izgubljenom ljubavlju (Relatio finalis, n. 55), kojoj valja vratiti pouzdanje i nadu. Zakoni koji sada stupaju na snagu žele izraziti blizinu Crkve upravo ranjenim obiteljima, sa željom da Kristovo ozdravljujuće djelo dođe do mnoštva onih koji proživljavaju dramu neuspjeloga braka, i to putem crkvenih struktura, u želji da se otkriju novim misionarima Božjega milosrđa prema drugoj braći, i za dobro obiteljske ustanove.

Sveti Otac je stoga ovim dokumentom odredio da gore spomenuti zakoni o reformi ženidbenoga postupka stavljaju izvan snage ili ukidaju svaki suprotni zakon ili odredbu koji su do sada bili na snazi; u postupcima o ništavosti braka pred Rimskom rotom, dvojba ima biti određena prema staroj formuli: An constet de matrimonii nullitate, in casu, odnosno razlog ništavosti ženidbe treba jasno odrediti; nema priziva protiv sudskih odlukâ što se tiče ništavosti odlukâ ili dekretâ; i pred Rimskom rotom nije dopušten priziv za Nova Causae Propositio, nakon što je jedna od strana sklopila novi kanonski brak, osim u slučaju da jasno sadrži nepravednu odluku.

Sveti Otac je, osim toga, odredio da dekan Rimske rote ima ovlast razriješiti, zbog ozbiljnih razloga, od sudskih odredbi u postupku; a na poticaj patrijarhâ Istočnih Crkvi, teritorijalnim je sudištima vraćena nadležnost u ’cause iurium’ koje su povezane sa ženidbenim parnicama podređenima sudu Rimske rote u prizivnom stupnju; i na kraju, Papa je odredio da Rimska rota donosi sud o parnicama u skladu s evanđeoskom besplatnošću, odnosno ex officio, izuzevši moralnu dužnost imućnih vjernika da daju prilog za siromašne.

Da vjernici, ponajviše oni ranjeni i nesretni, mogu gledati novi Jeruzalem, koji je Crkva, kao „Mir pravednosti i slava bogoljubnosti’ (Baruh 5, 4), te neka im bude dopušteno, pronašavši raširene ruke Tijela Kristova, zapjevati Pjesmu povratnika (126, 1-2): „Kad Jahve vraćaše sužnjeve sionske, bilo nam je ko da snivamo. Usta nam bjehu puna smijeha, a jezik klicanja“ – stoji na kraju Papina dokumenta o ispunjenju i poštovanju novoga zakona o ženidbenom postupku.

Radio Vatikan | Bitno.net