Kako možemo voljeti svoje neprijatelje? Papa je Franjo u propovijedi postavio nekoliko ozbiljnih pitanja, spominjući neke drame ljudskoga roda. Kako se može voljeti – upitao je – one koji donose odluke o bombardiranju i ubijanju brojnih osoba? Kako se može voljeti one koji iz ljubavi prema novcu ne dopuštaju da lijekovi dođu do starijih osoba, i puštaju ih da umru? Ili pak one koje zanima samo vlastiti interes, vlastita moć, i pritom čine mnogo zla? Čini se da je teško voljeti neprijatelja – primijetio je Papa te istaknuo – ali Isus to od nas traži.

Liturgija nam ovih dana predlaže upravo to Isusovo upotpunjenje zakona, od zakona na Brdu Sinaj do Zakona na Brdu blaženstava – rekao je potom Sveti Otac te istaknuo da svi imamo neprijateljâ, ali zapravo i mi sami možemo drugima postati neprijatelji. I mi više puta postajemo neprijatelji drugih, ne volimo ih. A Isus nam kaže da imamo voljeti neprijatelje! A to nije lako! Mislimo također da Isus od nas previše traži! Ostavimo to redovnicama u klauzuri, koje su svete; ostavimo to nekoj svetoj duši, ali u uobičajenom životu to ne može ići. Međutim, to ima ići! – istaknuo je Papa te dodao – Isus kaže: ‘Ne, mi to imamo činiti! Jer, u suprotnom ste poput carinika, pogana. Niste kršćani’.

Kako, dakle, možemo voljeti svoje neprijatelje? Isus nam govori o dvije stvari – primijetio je papa Franjo. Prije svega valja gledati Oca koji daje da sunce izlazi nad zlima i dobrima, i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Bog ima ljubavi za sve ljude – istaknuo je Sveti Otac te nastavio – Isus nam kaže da budemo savršeni kao što je savršen Otac nebeski, da nasljedujemo Oca savršenošću ljubavi. Isus oprašta svojim neprijateljima, čini sve kako bi im oprostio. Osvećivati se, naprotiv, nije kršćanski – istaknuo je Papa.

Ali, kako onda možemo voljeti svoje neprijatelje? Moleći. Kada netko moli za onoga zbog kojega trpimo, to je kao da Gospodin dolazi s uljem i priprema naša srca za mir – napomenuo je Papa. Moliti! To je ono što nam Isus savjetuje: ‘Molite za svoje neprijatelje! Molite za one koji vas progone! I recite Bogu: ‘Promijeni njegovo srce. Ima kameno srce, ali promijeni ga, daj mu srce od mesa kako bi osjećao i ljubio’ – rekao je papa Franjo te dodao – Ostavljam vam samo ovo pitanje pa neka svatko od vas odgovori u svojemu srcu: ‘Molim li ja za svoje neprijatelje? Molim li za one koji me ne vole?’ Ako kažemo ‘da’, ja ću reći: ‘Idi dalje, moli više, to je dobar put’. Ako je odgovor ‘ne’, Gospodin će reći: ‘Jadniče, i ti si neprijatelj drugih!’

[facebook]Ako želiš čitati samo bitne informacije, klikni Like![/facebook]

Valja moliti da Gospodin promijeni srce tih ljudi. Iako, mogli bismo reći: ‘Ali, taj mi je napravio veliku glupost, ili taj je napravio loše stvari, a to osiromašuje ljude i cijeli ljudski rod. I tada se, uz te razloge želimo osvetiti, prema onomu: oko za oko, zub za zub – primijetio je papa Franjo te dodao – Istina je, ljubav nas prema neprijateljima osiromašuje. Ali, čini nas siromašnima poput Isusa kada je došao k nama, kada se ponizio i postao siromašan zbog nas. Netko bi mogao reći da to nije dobar posao „ako me neprijatelj čini siromašnijim“ – napomenuo je potom Papa te objasnio – Sigurno, po mjerilima svijeta to nije dobar posao. Ali, to je put kojim je prošao Isus, koji se od bogatoga učinio siromašnim za nas. U tom siromaštvu, u tom je Isusovu snizivanju milost koja je sve nas opravdala, i učinila nas bogatima.

To je otajstvo spasenja – istaknuo je papa Franjo. Opraštajući, i ljubavlju prema neprijatelju, postajemo siromašniji; ljubav nas osiromašuje, ali to je siromaštvo sjeme plodnosti i ljubavi prema drugima. Kao što je Isusovo siromaštvo postalo milost spasenja i bogatstvo za sve nas… Mi, koji smo okupljeni danas na ovoj misi, mislimo na svoje neprijatelje, na one koji nas ne vole; bilo bi lijepo kad bismo za njih prikazali misu: Isus, Isusova žrtva za njih, za one koji nas ne vole.

Ali, i za nas, – dodao je Sveti Otac – da nas Gospodin pouči toj tako teškoj mudrosti, ali tako lijepoj jer po njoj postajemo slični Ocu, našem Ocu koji daje da sunce izlazi za sve ljude, dobre i zle. Po toj mudrosti postajemo slični Sinu, Isusu, koji se, snižavajući se, učinio siromašnim kako bi nas obogatio svojim siromaštvom – istaknuo je na kraju papa Franjo.

(rv/bitno.net)