papa svećenicima

Papa Franjo susreo se jučer u bazilici sv. Ivana Lateranskog s rimskim klerom. Mi svećenici – rekao je tom prigodom – nismo prinčevi, nego službenici naroda. Podsjetio ih je da „Bog prašta uvijek“ i da „prašta sve“, preporučujući svećenicima da „razumiju narod“ i da mu opraštaju. Mnogo ljudi pati zbog obiteljskih problema, zbog nezaposlenosti. Još uvijek se toliko osoba ne uspijeva osloboditi od grijeha – rekao je Papa, potičući: „Neka u nama uvijek pronađu oca.“

Otac koji ne dopušta da se dijete udalji

Ako se nekada i ne može dati odrješenje – ustvrdio je – neka barem osjete da tu imaju oca. „Neću ti dati sakrament, ali ću ti dati blagoslov zato što ti Bog želi dobro; nemoj se obeshrabriti: idi naprijed i vrati se!“ – tim je riječima Papa opisao stav „oca koji ne dopušta da se dijete udalji“.

Nemojte „tući narod“, nego ga „pomilujte kao što nas miluje Bog“ – dodao je. Valja liječiti rane poput liječnika u bolnici. I svećenici mogu olakšati patnje: Blagi dodir riječi jednog svećenika čini toliko dobra. Ostvaruje čuda – kazao je papa Franjo. Podsjetio je na to koliko su puta Pavao VI., Ivan Pavao II. i Benedikt XVI. govorili o milosrđu. Ako Gospodin želi Jubilej milosrđa, onda to želi kako bi u Crkvi bilo milosrđa, kako bi se opraštali grijesi. To nije lako zato što smo često kruti ili se držimo gospodarima – napomenuo je.

Bolest klerikalizma

Zatim je rekao da se valja liječiti od „bolesti klerikalizma“. Svi je imamo; imam je i ja – priznao je Papa, još jednom naglašavajući: Nismo prinčevi, nismo gospodari. Mi smo služitelji naroda. Milosrđe je Isus, a Otac je poslao Isusa. Ako ne vjeruješ da je Bog došao u tijelu, onda si antikrist. I to ne kažem ja, to kaže apostol Ivan.

Govor gestama u ispovjedaonici

Gospodin je svećenicima povjerio poslanje da idu pomoći narodu, u poniznosti i milosrđu. A milosrđe se očitovalo u Bogu koji se utjelovio. Milosrđe je ljubav, Očev zagrljaj, nježnost, sposobnost razumjeti, „staviti se u tuđe cipele“. Trebamo biti velikodušni u praštanju i razumjeti različite govore naroda. Postoji govor riječima, ali postoji i govor gestama – rekao je Papa.

Kad osoba dođe u ispovjedaonicu, to je zato što osjeća da nešto nije u redu, želi to promijeniti ili tražiti oprost, ali ne zna kako to reći i ostaje bez riječi – kazao je papa Franjo, dodajući: Takvoj osobi ne treba reći „Ako ne progovoriš ne mogu ti dati odrješenje“, zato što je ona „progovorila gestom dolaska“ u ispovjedaonicu, „to je napravila zato što više ne želi učiniti [grijeh], ne bi to željela opet učiniti.“

Budite milosrdni poput Oca – poručio je Papa svećenicima, zahvaljujući im na njihovom radu. Neka nam Gospodin udjeli radost da imamo „prekomjernog posla“ kako bi bili milosrdni poput Oca.

Radio Vatikan | Bitno.net