Foto: Shutterstock.com

Ovih nekoliko nedjelja liturgija nam predlaže neke evanđeoske prispodobe ili kratke pripovijesti koje je Isus koristio kako bi mnoštvu navijestio kraljevstvo nebesko. U današnjem evanđeoskom odlomku, jedna je od njih prilično složena, i ne shvaća se odmah, a koju Isus svojim učenicima objašnjava: riječ je o prispodobi o pšenici i kukolju, koja se suoči s problemom zla u svijetu i ističe Božje strpljenje (usp. Mt 13,24-30.36-43)  – kazao je Papa na početku svoga govora, prije podnevne molitve Angelusa u nedjelju, 20. srpnja 2014.

Radnja se odvija na polju gdje gospodar sije pšenično sjeme; no, jedne noći dolazi neprijatelj i posije sjeme kukolja, što u hebrejskom jeziku ima isti korijen kao i ime Sotona, te podsjeća na pojam razdjeljenja. Svi znamo da je onaj koji sije kukolj, đavao; koji nastoji razdvojiti osobe, obitelji, narode. Sluge bi smjesta htjeli počupati zlu biljku, ali im gospodar brani govoreći: Da ne biste čupajući kukolj, iščupali s njome i pšenicu (Mt 13, 29). Jer svi dobro znamo da je kukolj kad uzraste, sličan pšenici i postoji opasnost da ih zamijenimo – rekao je Papa.

Pouka je usporedbe dvostruka. Prije svega nam govori da zlo u svijetu ne dolazi od Boga, nego od njegova neprijatelja, od Zloga. Zanimljivo je to da on kukolj sije noću; po mraku, u zbunjenosti Gdje nema svjetla, on ide i posije kukolj. Neprijatelj je lukav i posijao je zlo među dobrim, tako da je ljudima nemoguće precizno ih razlikovati i razdvojiti, ali će Bog to na koncu učiniti – kazao je Sveti Otac – Njemu se ne žuri. Ovdje stižemo do druge teme: suprotstavljenost nestrpljivosti gospodarovih slugu i strpljiva čekanja samoga gospodara, koji predstavlja Boga. Ponekad nam se veoma žuri osuditi, klasificirati, staviti ovdje dobre, tamo zle… Sjetite se one farizejeve molitve: hvala ti Bože što sam dobar a ne kao ovaj tu koji je loš… Bog, za razliku od nas, zna čekati. Gleda na polje života svake osobe s pozornošću i milosrđem: mnogo bolje od nas vidi prljavštinu i zlo, ali vidi i klice dobra i s povjerenjem nastoji da sazriju.

Bog je strpljiv i zna čekati. Kako je to lijepo – kazao je Papa – Bog je naš strpljivi otac koji nas trajno čeka, čeka nas gorljiva srca i raširenih ruku da nas prihvati; da nam oprosti. Ako njemu pođemo, uvijek nam oprašta. Gospodarevo ponašanje jest ono s nadom oslonjenom na sigurnost da zlo nema ni prvu ni posljednju riječ, ali ima tu još: upravo zahvaljujući Božjoj strpljivosti sam kukolj na kraju može postati dobro zrno. Ali pozor – kazao je Papa – evanđeoska strpljivost nije otupljenost na zlo; između dobra i zla ne smije biti zabune! Pred kukoljem nazočnim u svijetu, Gospodinov učenik je pozvan nasljedovati Boga, njegovati nadu s nerazorivim pouzdanjem u konačnu pobjedu dobra; pobjedu Božju – rekao je papa Franjo.

Na koncu će zlo biti iščupano i pogubljeno: u vrijeme žetve – što predstavlja Sud, pojasnio je Sveti Otac – žeteoci će izvršiti gospodarov nalog, odvajajući kukolj kako bi se spalio (Mt 13,30). U onaj će dan sudac biti Isus, Onaj koji je posijao dobro sjeme po svijetu i koje je On sam postao sjeme pšenice; umrlo i uskrslo. Na kraju će nam svima biti suđeni i mjereno istim metrom. Kakvim metrom? – onim kojim smo sami mjerili: milosrđe koje smo iskazali drugima, na nama će se primijeniti. Zamolimo Gospu, našu majku, da nam pomogne rasti u strpljivosti, nadi i milosrđu – završio je papa Franjo, započinjući molitvu Anđeo Gospodnji…

Papa je nakon molitve izrazio veliku zabrinutost zbog vijesti o kršćanskim zajednicama iz Mosula (Irak) i iz drugih krajeva Bliskog istoka, gdje su spomenute zajednice, od samih početaka kršćanstva, živjele zajedno sa svoji sugrađanima, znatno doprinoseći dobru društva. Danas su prognani. Naša braća su prognana, izbačena, moraju napustiti svoj dom bez mogućnosti da bilo što ponesu sa sobom. Ovim obiteljima hoću izaziti svoju blizinu i svoju neprekidnu molitvu. Moja najdraža braća i sestre – kazao je Sveti Otac obraćajući se u duhu prognanicima – znam koliko trpite i da ste svega lišeni. S vama sam u vjeri u Onoga koji je pobijedio zlo. A vas na Trgu i sve vas koji ovo pratite preko televizijskih aparata, pozivam da ih se sjetite u molitvi. Potičem vas isto tako da ustrajete u molitvi za različita područja u svijetu gdje prevladavaju napetosti i sukobi, a posebice one na Bliskom istoku i u Ukrajini. Neka Bog mira u svima pobudi iskrenu želju za dijalogom i pomirenjem. Nasilje se ne pobjeđuje nasiljem. Nasilje se pobjeđuje mirom – uvjerava Sveti Otac. Pomolimo se u tišini za mir – pozvao je Sveti Otac te kratku molitvenu stanku zaključio zazivom Gospi – Marijo, Kraljice Mira (moli za nas).


Papa je na kraju pozdravio sve hodočasnike iz Italije i svijeta te različite skupine i kongregacije okupljene na Trgu, podsjetivši ih da mole za njega te je naposljetku okupljene pozdravio na uobičajeni način.

Radio Vatikan