Poniženje samo po sebi nije mazohizam, a poniženje podneseno i pretrpljeno uime evanđelja čovjeka čini sličnim Bogu, rekao je Papa u homiliji na jutrošnjoj misi u domu svete Marte, pozvavši kršćane da nikada ne gaje osjećaje mržnje, već da si daju vremena da otkriju u sebi osjećaje i stavove koji se sviđaju Bogu: ljubav i dijalog.

Kada u sebi gajimo mržnju ona će nužno izbiti na vidjelo u obliku napada, uvrede a tim lošim osjećajima koje gajimo prema drugima, borimo se protiv Boga, dočim Bog ljubi druge, voli sklad, voli ljubav, voli dijalog, voli zajedništvo. Zaustavimo se, pozvao je Papa, i dajmo prostora Duhu Svetome da nam pomogne naći pravi put, put mira. U tome presudnu važnost ima poniznost, pa i poniženje, po kojem, ističe Papa, čovjek biva sličan Isusu. A to je nešto na što ni ne mislimo. Da bismo izbjegli oholost treba otvoriti srce poniznosti a do poniznosti se nikada ne stiže bez poniženja. Da bi se to shvatilo potrebna je milost za koju moramo moliti Boga.
To je milost nasljedovanja Isusa. Nju svjedoče ne samo današnji mučenici već i toliki muškarci i žene koji trpe poniženja svakodnevno i za dobro svoje obitelji i zatvaraju svoja usta, ne govore, podnose iz ljubavi prema Isusu.

I to je svetost Crkve, ta radost koju daje poniženje, ne zato što je poniženje nešto lijepo, ne, to bi bio mazohizam, ne: već zato što tim poniženjem nasljeduješ Isusa.

Postoje dva stava: stav zatvorenosti koji te dovodi do mržnje, srdžbe, do toga da želiš ubiti druge te stav otvorenosti Bogu na Isusovu putu, na kojem podnosiš poniženja, pa i ona teška, s onom nutarnjom radošću jer si siguran i znaš da si na Isusovu putu, rekao je Papa u homiliji.

IKA | Bitno.net