Papa Franjo zamolio je kardinala Roberta Saraha da nastavi „dobro djelo u liturgiji“ koje je započeo papa Benedikt XVI.

U poruci za međunarodnu konferenciju Sacra liturgia, koja je započela u ponedjeljak 1. lipnja u New Yorku, gvinejski je kardinal rekao da je, kad je bio imenovan pročelnikom Zbora za bogoštovlje i sakramentalnu stegu, upitao papu Franju što očekuje od njega na toj službi. Sveti mu je Otac odgovorio: „Želim da nastaviš provoditi liturgijsku reformu Drugog vatikanskog sabora i želim da nastaviš dobro djelo u liturgiji koje je započeo papa Benedikt XVI.“

Kako je prenio Catholic Herald kardinal je Sarah potaknuo sudionike konferencije o liturgiji da budu „mudri, poput domaćina iz Evanđelja po sv. Mateju, koji iz svoje riznice iznosi i staro i novo“, tako da sveta liturgija, kako ju se danas slavi, ne izgubi ništa od dragocjenog bogatstva crkvene liturgijske tradicije, ostajući uvijek otvorena legitimnom razvoju.

Budući da je, kako ističe Drugi vatikanski sabor, sveta liturgija izvor života Crkve, valja učiniti sve moguće ne bi li se liturgiji povratilo središnje mjesto u odnosu Boga i čovjeka, razumijevajući – kako je rekao kardinal Sarah – prvenstvo svemogućega Boga u tom povlaštenom i jedinstvenom prostoru. Prema riječima pročelnika Zbora za bogoštovlje, Boga se ne može susresti bez divljenja i strahopoštovanja. Zbog toga nam na prvom mjestu treba biti ono što je kardinal Ratzinger nazvao „ispravnim načinom slavljenja liturgije, iznutra i izvana“.

Radio Vatikan | Bitno.net