U konačnoj borbi između Dobra i Zla, koju ovih dana predlaže liturgija, ima velika obmana, a papa Franjo ju naziva „općom napašću“. Napast da se povjeruje zavođenjima onih koji žele pobijediti Boga, nadvladavajući vjernike. A vjernik doista ima vrlo jasno uporište u koje može gledati. To je Isusova povijest, s podnesenim kušnjama u pustinji, a potom brojne kušnje u njegovu javnom životu, začinjene pogrdama i lažima, sve do krajnjeg ponižavanja na križu; ali gdje knez ovoga svijeta gubi svoju bitku pred Uskrsnućem kneza mira – rekao je Sveti Otac.

Papa podsjeća na ova zbivanju u Kristovu životu jer je u igri u konačnom prevratu svijeta, opisanom u Evanđelju, uzvišenija vrijednost od drame koju predstavljaju sve elementarne nepogode. Kada Isus govori o toj nepogodi, u jednom drugom ulomku veli da će se dogoditi oskvrnuće hrama, vjere i naroda: bit će opći očaj. Što to znači? Da će knez ovoga svijeta pobijediti Boga? – upitao je Papa.

Čini se da će svijetom zavladati u konačnom trenutku nepogode, da će postati njegov gospodar. A jezgra je kušnje: profanacija vjere. Što je razvidno – primijetio je Papa – iz patnje proroka Danijela, o kojoj govori prvo čitanje: bačen u jamu s lavovima jer je štovao Boga umjesto kralja. Zavođenja imaju dakle točno ime, a ono je „zabrana štovanja“ – objasnio je Sveti Otac.

Ne može se govoriti o religiji, to je privatna stvar, zar ne? O njoj se ne govori javno. Maknuti su vjerski znakovi. Treba se pokoravati naredbama svjetovnih vlasti. Sve se može činiti, ali se Boga ne smije štovati. Zabrana štovanja. To je jezgra toga nauma. A kada se poganska vremena ispune, tada će doći On: Gledat ćemo Sina Božjega kako na oblacima dolazi s velikom moći i slavom. Kršćani koji podnose vrijeme progona, vrijeme zabrane štovanja, proriču ono što će nam se svima dogoditi – kazao je Papa.

Zaključujući propovijed Papa je rekao da je vrijeme podizanja glave kad se navrše vremena pogana, jer je blizu pobjeda Isusa Krista. Ne moramo se bojati, On jedino traži vjernost i strpljivost. Biti vjerni kao i Danijel, koji je ostao vjeran svojemu Bogu i štovao ga do kraja. Strpljivost, jer nam neće pasti vlasi s glave, obećao je Gospodin.

Bilo bi dobro da ovaj tjedan razmišljamo o općem odmetništvu od Boga, koje se naziva ‘zabrana štovanja’ te da se propitujemo: Štujem li Gospodina? Štujem li Isusa Krista, Gospodina? Činim li to polovično navijajući za kneza ovoga svijeta? Posvemašnje štovanje, s pouzdanjem i vjernošću, tu milost ovaj tjedan trebamo prositi – zaključio je Sveti Otac.

Radio Vatikan