Foto: Flickr/JMJ Rio 2013

Na tragu formativne tradicije, sjemenište je pozvano da svećeničkim kandidatima u današnjoj Crkvi predlaže iskustvo koje će njihov poziv pretvoriti u plodnu apostolsku stvarnost – istaknuo je Sveti Otac.

Govoreći o ulozi sjemeništa, Papa je rekao da je i njihovu sjemeništu cilj buduće svećenike pripremati u ozračju molitve, učenja i bratstva.

To evanđeosko ozračje, život pun Duha Svetoga i ljudskosti, kandidatima omogućuje da svaki dan upijaju osjećaje Isusa Krista, njegovu ljubav prema Bogu Ocu i prema Crkvi, njegovo posvemašnje služenje Božjem puku – primijetio je Papa.

Vi se, dragi sjemeništarci, ne pripremate za neki zanat, da postanete djelatnici nekoga poduzeća ili u nekom uredu. Molim vas, čuvajte se da vam se to ne dogodi. Vi postajete pastiri na sliku Isusa, Dobroga Pastira, da budete kao On i u Njegovoj osobi usred njegova stada, da pasete njegove ovce – kazao je Sveti Otac.

Govoreći pak o svećeničkom pozivu, rekao je da se na njega može odgovoriti kako je Marija odgovorila Anđelu: Kako je to moguće? (usp. Lk 1,34). Postati ‘dobri pastiri’ slični Isusu, velika je stvar, a mi smo vrlo slabi… – Da, istina je, vrlo je velika stvar; ali to nije naše djelo! To je djelo Duha Svetoga uz našu suradnju – kazao je papa Franjo.

Riječ je o tomu da sami sebe ponizno ponudimo, kao glinu za oblikovanje, da je lončar, koji je Bog, oblikuje u vatri i vodi. Riječ je o tomu da se postigne ono što veli sveti Pavao: „Ne živim više ja, nego Krist živi u meni“ (Gal 2,20).

Jedino tako se u Crkvi može biti đakonima i svećenicima; jedino se tako može pâsti Božji narod i voditi ga ne svojim putovima, nego putom Isusovim, odnosno, Putom koji jest Isus – ustvrdio je Papa Franjo dodajući:

A to znači svaki dan meditirati Evanđelje, da se može prenositi životom i propovijedanjem; znači u sakramentu pomirbe iskusiti Božje milosrđe, kako biste postali velikodušni i milosrdni djelitelji toga sakramenta; znači s vjerom se i ljubavlju hraniti Euharistijom, da Euharistijom možete hraniti Božji narod; znači biti ljudi molitve, da postanete Kristov glas koji hvali Boga i neprestano posreduje za braću (usp. Heb 7,25) – objasnio je papa Franjo te upozorio:

Ako niste raspoloženi slijediti taj put, s takvim ponašanjem i iskustvima, onda je bolje da se hrabro odlučite za drugi put. U Crkvi ima mnogo načina za kršćansko svjedočenje. U svećeničkom nasljedovanju Krista nema mjesta za osrednjost, koja uvijek vodi k tomu da se sveti Božji narod rabi u vlastite koristi. Jao zlim pastirima koji sami sebe pasu, a ne stado! – opominjali su proroci. (usp. Ez 34, 1-6). Neka vas ova ‘opomena’ ozbiljno potakne na razmišljanje o vašoj budućnosti – zaključio je Sveti Otac preporučujući sjemeništarce Blaženoj Djevici Mariji i ujedno ih moleći da mole za njega. (Radio Vatikan/Bitno.net)