Papa

Liturgijska čitanja govore o dvije skupine ljudi. U prvom se čitanju govori o osobama koje su se razbježale nakon Stjepanova mučeništva, noseći sa sobom sjeme Evanđelja koje su, poslušne Duhu Svetomu, svima naviještale – kazao je Papa dodajući: Ti ljudi nisu rekli da će najprije naviještati Židovima, a potom Grcima – poganima, nego su se otvorili Duhu Svetomu; Njemu su bili poslušni. Svima su otvorili vrata – pa i poganima koje su prije smatrali ‘nečistima’. Prva je dakle skupina poslušna Duhu Svetomu, koji nas ponekad potiče na nepredviđeno djelovanje: primjerice, Filipa nuka da krsti etiopskog ministra, a Petra da krsti Kornelija – podsjetio ja papa Franjo.

Duh nas katkada – nastavio je Papa – nježno vodi, a krjepost je prepustiti se njegovu vodstvu; ne opirati mu se i biti mu poslušnima. Duh Sveti danas djeluje u Crkvi; djeluje u našem životu. Netko bi mogao reći: Nikad ga nisam vidio! Ali, budi pozoran na ono što se zbiva i na ono što ti dolazi na um; na ono što ti se u srcu događa, na dobre stvari. Duh Sveti te poziva da tim putom ideš naprijed. Potrebna je poslušnost Duhu Svetomu – istaknuo je Papa, a potom se osvrnuo na drugu skupinu ljudi.

To su zakonoznanci, intelektualci s kojima je Isus uvijek imao problema, jer nikad nisu shvaćali, uvijek su se vrtjeli oko istih stvari, mislili su da je religija u obdržavanju zakona, nisu ni pomišljali na djelovanje Duha Svetoga. Oni su opsjedali Isusa, htjeli su raspravljati, smatrali su da je sve u glavi, da je razum sve. U njima nije bilo srca, ljubavi, ljepote ni sklada; samo su tražili objašnjenja – primijetio je Sveti Otac. 

Ti im objasniš, a oni, nevjerni, opet pitaju. I tako dan za danom… Cijeli su se život motali oko Isusa dok ga nisu uhitili i ubili. Takvi Duhu Svetomu ne otvaraju svoje srce. Vjeruju da se Božje stvari mogu razumjeti glavom, da su plod njihovih ideja. Oholi su i vjeruju da znaju sve. Ako se nešto ne uklapa u njihovu inteligenciju, onda – smatraju – nije ni istinito. Pred njima možeš uskrisiti nekoga mrtvaca, ali ni tad’ neće vjerovati – istaknuo je papa Franjo.

Takvima Isus veli: Ne vjerujete jer ne pripadate mom stadu. Ne vjerujete jer ne pripadate Izraelskom narodu. Iz naroda ste otišli. Vi ste u aristokraciji intelekta. Takvo ponašanje zatvara srce. Oni su zanijekali svoj narod – upozorio je Sveti Otac dodajući: Od naroda su se odvojili i zato nisu mogli vjerovati. Vjera je Božji dar. Vjera dolazi ako si u Božjem narodu. Ako si – sada – u Crkvi, ako te pomažu sakramenti, braća i zajednica vjernika i ako vjeruješ da je Crkva narod Božji. Oni su se odvojili, nisu vjerovali u Božji narod, nego samo u svoje stvari i tako su izgradili sustav zakona protiv naroda: tjerali su narod i nisu dopuštali ulazak u Crkvu, u narod. Nisu mogli vjerovati! Opirali su se Duhu Svetomu – objasnio je Sveti Otac.

Gledajući ove dvije vrste ljudi, molimo Boga za milost poslušnosti Duhu Svetomu kako bismo napredovali u životu i bili kreativni, radosni, jer intelektualci nisu bili radosni. A ako ima previše ozbiljnosti – onda nedostaje Božjega Duha – ustvrdio je Papa potičući na molitvu za milost poslušnosti te da nam Duh Sveti pomogne u obrani od napasti samodopadnosti, oholosti, nadutosti i zatvorenosti srca, poticajima Duha Svetoga. (RV/Bitno.net)