papa Franjo

Papa Franjo će sljedeće godine najvjerojatnije posjetiti Meksiko, potvrdio je p. Federico Lombardi, glasnogovornik Svete Stolice, a javljaju Catholic News Agency i Radio Vatikan.

„Plan Papina putovanja u Meksiko počeo se konkretizirati. Sveti Otac, kako dobro znamo s obzirom da je on sam to više puta rekao, želi posjetiti Meksiko. Putovanje se planira za sljedeću godinu i u svezi s njim započeti su konkretni koraci“, potvrdio je vatikanski glasnogovornik.

Papa Franjo je sam istaknuo kako je prilikom posjeta Sjedinjenim Američkim Državama simbolično htio ući u tu zemlju preko njene granice s Meksikom.

Kada su ga upitali zašto se taj ‘simbolički čin’ nije odigrao, Papa je izjavio kako se „ne može otići tamo (u Meksiko, op.a.) a da se ne posjeti Señoru, našu Majku (Gospu od Guadalupe, op.a.)“ nadodavši kako se Meksiko ne može posjetiti „na kratko“ već traži „cijeli tjedan“.

Meksiko je zemlja s drugom najvećom populacijom katolika u svijetu, unatoč brojnim progonima s početka 20. stoljeća i desetljećima vladavine antiklerikalnih struja u toj zemlji. Zadnji posjet jednog katoličkog poglavara dogodio se 2012., kada je Benedikt XVI. posjetio meksičku državu Guanajuato održavši misu pred 600 000 ljudi.

Tino Krvavica, CNA|Bitno.net