Govoreći o prvom liturgijskom čitanju, o pobjedi Izraelaca nad Filistejcima, zahvaljujući hrabrosti mladoga Davida, Papa je rekao da se radost pobjede kod kralja Saula brzo pretvorila u žalost i ljubomoru pred ženama koje su hvalile Davida jer je ubio Golijata. Velika se pobjeda počela pretvarati u poraz u kraljevu srcu, u koje se uvlači, kako se dogodilo i Kajinu, crv ljubomore i zavisti. I kao što je učinio Kajin s Abelom, kralj je odlučio učiniti s Davidom – primijetio je Papa.

U našem srcu tako djeluje ljubomora, ona je zli nemir, koji ne podnosi da brat ili sestra imaju nešto više od mene. Saul, umjesto da Bogu zahvali za pobjedu, poput izraelskih žena, zatvara se u sebe, gnjevi se, u juhi gorčine kuha svoje osjećaje – kazao je papa Franjo.

Ljubomora je uzrok ubijanja, također i zavist. Kroz ta je vrata đavao ušao u svijet. Sveto pismo veli: „Po Đavlovoj zavisti zlo je ušlo u svijet“. Ljubomora i zavist otvaraju vrata zlu i razbijaju zajednicu. Kad neki članovi kršćanske zajednice pate od zavisti i ljubomore, onda biva podijeljena: jedan protiv drugoga. Jak je to otrov. Taj otrov nalazimo na prvoj stranici Svetoga pisma – ustvrdio je Sveti Otac.

Zavidna, ljubomorna osoba, puna je gorčine: ne zna pjevati, ne zna zahvaljivati, ne zna za radost, uvijek gleda ‘što ima onaj, a ja nemam’. To su vrata gorčine koja se širi na cijelu zajednicu. To su sijači gorčine. Ogovaranja također izazivaju ljubomoru i zavist. Takvo ponašanje ne podnosi da netko nešto ima: rješenje je poniziti drugoga da ja budem malo viši, a za to su najpodesnija ogovaranja. Uvijek istražuj i vidjet ćeš da se u pozadini ogovaranja skrivaju ljubomora i zavist. Ogovaranja dijele, uništavaju zajednicu. Ogovaranja su đavolsko oružje – objasnio je Papa.

Koliko je lijepih zajednica napredovalo, a potom je u nekog njezina člana ušao crv ljubomore i zavisti, a s tim žalost, gnjev i ogovaranjâ. Osoba pod utjecajem zavisti i ljubomore ubija, kako veli apostol Ivan: Tko god mrzi svoga brata, ubojica je. A zavidnik, ljubomorna osoba, počinje mrziti brata – kazao je papa Franjo.

Danas, na ovoj misi, molimo za naše kršćanske zajednice da se sjeme zavisti ne posije među nas, da zavist ne uzme mjesta u našem srcu, u srcu naše zajednice, da možemo napredovati radosno hvaleći Gospodina. To je velika milost, milost da se ne padne u žalost, gnjev, ljubomoru i zavist – zaključio je Sveti Otac.

Radio Vatikan