11037567_890965194300832_1355354163479488693_n

Džihadisti samoproglašene Islamske države prodiru na sjeveroistok Sirije te su spalili brojna sela u kojima su kršćani većina, a zarobili su ih oko 300.

U razgovoru za Radio Vatikan, apostolski nuncij u Damasku, nadbiskup Mario Zenari, istaknuo je koliko im znače Papine molitve.

Jasno je da Papa stalno misli na nas, na stanje kršćana i čitavog naroda koji pati. Stalno se informira i njegova je molitva uvijek usklađena s patnjom tog naroda i osobito kršćana – rekao je nadbiskup Zenari.

Prema dosadašnjim izvješćima, više od 3000 kršćana napustilo je svoje domove u bijegu pred teroristima. Upitan postoji li strah među kršćanima, apostolski je nuncij odgovorio da sadašnja zbivanja svakako izazivaju bojazan – osobito među najizloženijim skupinama. Kršćanska zajednica već duže vrijeme živi u takvom napetom stanju i to je stoga razumljivo. Ne žive, međutim, samo kršćani u strahu zbog tih događaja, već sav narod, a osobito oni koji žive na području koje nadziru džihadisti – istaknuo je mons. Zenari.

Na pitanje osjećaju li se kršćani napušteni od međunarodne zajednice, nuncij je potvrdio da se takvi osjećaji mogu primijetiti među ljudima, osobito među kršćanima jer – kako je kazao – nažalost ne vide opipljive rezultate i stoga je njihovo žaljenje razumljivo. Upitan pak o tome što se može učiniti da bi se zaustavilo napredovanje militanata samoproglašenoga kalifata, nadbiskup Zenari je odgovorio kako valja nastaviti s nekim mjerama koje su već poduzete, poput sprječavanja dotoka sredstava, blokiranje bankovnih računa i nafte, kao i zaustavljanje onih koje je obuzela njihova ideologija i žele doći, primjerice iz Europe. Mjere su različite – primijetio je nuncij.

Na komentar da se radi o humanitarnoj katastrofi, nadbiskup Zenari je dodao kako je riječ o jednoj od najtežih katastrofa od Drugog svjetskog rata i događa se pred očima svih ljudi. „Potrebno je stati i riješiti stanje građanskoga sukoba, ali istovremeno zaustaviti napredovanje tog kalifata“ – kazao je apostolski nuncij, objašnjavajući da postoje „dva fronta“ rata: Građanski rat koji traje skoro pet godina i koji je odnio više od 200 tisuća života, s više od milijun ranjenika te više od 7 milijuna raseljenikâ i 4 milijuna izbjeglicâ. Tim podacima valja dodati „užasna zlodjela“ na području koje je pod vlašću kalifata. Ne treba zaboraviti dva fronta koji su, nažalost, jedan gori od drugoga – rekao je na kraju apostolski nuncij u Damasku.

RV | Bitno.net